Evropská unie ohrožuje dlouho zavedený princip „svobody panoramatu“ – což znamená, že některé význačné útvary na veřejných prostranstvích se budou muset na videích a fotografiích zablokovat ze strachu z porušení copyrightu vlastníků. Tento princip, který byl už dávno zaveden v četných jurisdikcích po celé Evropě a Spojených státech, tj. že díla jako je Londýnské oko, Anděl severu nebo sochy vystavené na veřejných místech se mohou fotografovat a tyto fotografie se mohou používat i komerčně.


Takto by Anděl severu mohl vypadat na neschválených obrázcích

Ale aparátčíci EU se do toho vložili, aby tuto svobodu okleštili, když do nedávné zprávy vložili dodatek usilující o příslušný pozměněný princip jako formální součást práva EU.

Europoslankyně německé Pirátské strany Julia Reda původně sice do své zprávy z počátku tohoto měsíce předložila návrh chránící svobodu panoramatu, ale Legislativní komise Europarlamentu, ač většinu té zprávy schválila, provedla několik úprav, z nichž jedna praví: „Komerční použití fotografií, video-záznamů nebo jiných snímků prací, které jsou trvale umístěny na fyzických veřejných místech, by měly vždy podléhat předchozímu schválení autorů nebo zástupců jednajících za ně.“

To znamená, že fotografové používající obrázky význačných veřejných prostor budou asi muset před vystavením obrázků nebo videí konzultovat s vlastníky copyrightu, i když tato díla nebudou hlavním předmětem obrázku.

Tato pravidla odráží bizarní francouzské a belgické předpisy o fotografování budovy Evropského parlamentu v Bruselu a ve Štrasburku. Většina poslanců Evropského parlamentu si v některém okamžiku tuto budovu nafotila, a tudíž tento zákon porušila. A opravdu v Belgii jsou obrázky podléhající tomuto zákonu začerněné, jak to můžete vidět na stránce Atomia ve Wikipedii.

Směrnice EU z roku 2001 svobodu panoramatu dodržuje, ale nové dodatky schválené komisí Europarlamentu by tato pravidla od základu změnily.

Webová stránka PetaPixel uvádí, že tento předpis by mohl fotografy nutit usilovat o povolení držitelů copyrightu na Londýnské oko, Anděla severu a i sochu Paddingtonského medvěda na Paddingtonském nádraží v Londýně.

Gerard Batten z UKIP řekl Breitbart London: „Stejně jako častokrát před tím, když Evropská komise schvaluje své zákony, tak ignoruje zákon nezamýšlených důsledků. Tento pokus o okleštění Svobody panoramatu od spojenců Liberálních demokratů v Bruselu útočí na samotné kořeny našich svobod.“

„Londýnské oko se bude muset zablokovat. Eiffelova věž se vyloupne. Anděl severu se vymaže.“

„Umění a fotografování je cenné kvůli svobodě v jejich vlastní podstatě. Svobodě, kterou Evropská unie neustále podvrací.“

Evropský parlament má o této záležitosti naplánováno hlasování 9. července s tím, že za finální legislativu bude odpovídat Evropská komise.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com