Mezi Západem a Ruskem zuří válka, v níž jsou klíčová bitevní pole „bojišti o veřejné mínění“ a o kontrolu informací, výkladů a názorů. Ukrajinská krize zase jednou se zintenzivněním informační války vrátila do hry proti sobě stojící polarizaci legendy Západních a ruských médií. Západní zpravodajské kanály se v uplynulém roce neustále pokoušely Rusko líčit jako válkychtivou mocnost, ač takovému náhledu mnohá fakta odporovala. Ty presstitutky, aby ospravedlnily ilegální puč v Kyjevě – který je součástí širší strategie na destabilizaci, obklíčení a rozhádání Ruské federace – tvrdě pracovaly, aby vyfabrikovaly povídačky a připravily „Američany na konflikt s Ruskem“, napsal ve svém článku ‚CNN bubnuje do války‘ Dr. Paul Craig Roberts.


Uvážíme-li, že většina konfliktů v posledních letech byla iniciována Západními intervencemi nebo vměšováním – včetně samozřejmě Ukrajinské krize – tak může ruská propaganda stavět na faktech daleko snadněji, jelikož často vůbec nepotřebuje k podpoře ruských hledisek vynalézat novou pravdu.

 

„Válka o veřejné mínění“

„Je to válka o veřejné mínění, protože ať jde v poli o cokoliv, tak Západní vůdci, zvláště v zemích NATO opravdu potřebují, aby veřejné mínění každý z těch manévrů, který ve světě provádí, podpořilo,“ popsal prostředí, v jakém Západní média fungují, v interview s RT investigativní žurnalista a zakladatel 21st Century Wire Patrick Henningsen. Západ ve snaze zvítězit „ve válce o veřejné mínění“ v poslední době zahájil četné iniciativy, aby zkoušel dosahovat úspěchů v uplatňování vlivu na vnímání současných událostí veřejností a v utváření tohoto vnímání. Evropská unie (EU) už zahájila 3-měsíční projekt přípravy plánu „strategické komunikace“, aby tak vzdoroval tomu, o čem EU věří, že je to ruská „dezinformační kampaň“, jak uvádí předběžný závěr pro summit EU, který získala Reuters. Tento projekt povede Vysoká reprezentantka Evropské komise pro zahraniční záležitosti Frederica Mongherini, která bude svou strategii prezentovat evropským vůdcům v červnu.

Klíčovou oblastí tohoto projektu bude pokus vybudovat pro ruské posluchačstvo iniciativu v lidových médiích. Jedna z organizací, která se zapojila do úvodních diskusí o této záležitosti, je EU financovaná Europeana Endowment for Democracy (EED), která má pozoruhodně podobné jméno jako notoricky neblaze proslulá National Endowment for Demokracy (NED) – nejpřednější organizace pro změny režimů pro Západní zpravodajské služby. Tisková konference EED o konzultací k „proveditelnosti ruskojazyčného mediálního“ projektu uvedla: „Kolem 90 mediálních expertů a organizací zkoumalo způsoby zahájení nové mediální iniciativy pro ruskojazyčné posluchače a pro posílení spolupráce mezi existujícími mediálními činiteli v zemích Východního partnerství i dále.“ Vůbec nelze pochybovat, že tato ‚mediální inciativa‘ nebude nic jiného než operace Západní rozvědky zaměřená na podmanění ruského státu a na podrytí podpory, jaké se Moskva těší ve svém postoji k Ukrajině a v dalších záležitostech.

 

Všudypřítomná Nuland

Klíčovým architektem za ukrajinským pučem byla neokonzervativní jestřábice a US náměstkyně ministra zahraničí Victora Nuland, která neúnavně pracuje na znepřátelení Ruského medvěda a na zhoršování krize na Ukrajině. Tato všudypřítomná postava programu US destabilizací po celé planetě nejen, že je zanícenou zastánkyní vlezlosti Západního imperialismu, ale Nuland se také zapojuje do managementu a řízení informačních útoků proti Moskvě. Nuland při výpovědi o Ukrajině před Komisí zahraničních záležitostí Sněmovny 4. března 2015 odhalila, že US nalévají desítky milionů dolarů do projektů boje proti tzv. „ruské propagandě.“

„Tradiční vojenská síla je jen jednou z hrozeb evropské bezpečnosti. Existují i jiné, třeba všeprostupující kremelská propagandistická kampaň otravující mysli po celém Rusku, na periferiích Ruska a po celé Evropě. Pracujeme na všech frontách, abychom obrnili odolnost Evropy vůči takovémuto poškození… Ve Vysílací radě guvernérů (BBG) pracujeme na ruské propagandě, abychom znásobili naše úsilí o boj proti jejich lžím naší pravdou. Letos BBG vyčlenila 23,2 miliony $ na ruskojazyčné programy, což je 49 procentní nárůst proti finančnímu roku 2014 a žádá další 15,4 milionu $ pro rok 2016. Rovněž žádáme více než 20 milionů $ na zahraniční pomoc a pro fondy veřejné diplomacie, abychom tak vzdorovali ruské propagandě pomocí výcviku ruskojazyčných žurnalistů, podpory hlídačů pravdy v občanské společnosti a pro nezávislá média; i přes výměnné programy pro studenty a podnikatele a přes přístup ke zprávám založeným na faktech ve vysílání, na předních stránkách i on-line.“

 

Rusko omezilo zahraniční vlastnictví médií

Moskva v této informační válce neúnavně pracuje na vytváření silné mediální platformy a na omezení zahraniční infiltrace. Loni v září schválil ruský parlament zákon, který zakazuje, aby zahraniční investoři drželi více než 20% podíly v ruských mediálních společnostech. Na tento zákon, který by měl podle očekávání nabýt účinnosti s počátkem roku 2016, mnozí nahlíží jako na nezbytný krok ve snaze ochránit Rusko před Západními propagandistickými útoky, zatímco jiní tento krok kritizovali jako přehnanou reakci Kremlu a potlačování hlasů disentu. Uvážíme-li tu baráž anti-ruské propagandy valící se ze všech Západní zpravodajských kanálů, tak to vypadá od ruské vlády jako logický krok k zajištění před zahraničními agenty, aby nemohli infiltrovat do mediálního prostředí. Ruská vláda také na konci loňského roku vytvořila novou mediální značku zvanou Sputnik, která je „konstruovaná pro globální posluchačstvo miliard lidí, která už mají dost agresivní propagandy prosazující unipolární svět a chtějí i jiné náhledy.“ Tento státem vlastněný zpravodajský kanál je k dispozici ve 30 jazycích. Sputnik bude poskytovat globální platformu pro ruské hledisko na současné záležitosti. (Sputnik v češtině zde, ale ne všechny články jsou k dispozici i v české verzi.)

Spolu s tím, jak se rozkol mezi těmi dvěma mocenskými bloky na globální scéně zintenzivňuje, tak se v nadcházejících měsících bude propagandistická válka nadále rozpalovat.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: journal-neo.org, reformy.cz