Skupinu, která je nejspíš za touto operací, najalo US ministerstvo zahraničí k obraně Benghází. Útok na muzeum v tuniské metropoli má své kořeny v destabilizaci sousední Libye ze strany NATO, během níž byli ve snaze svrhnout plukovníka Kaddáfího vyzbrojováni a financováni teroristé přidružení k Al-Káidě. „Při akci střelců proti muzeu v tuniské metropoli bylo zabito devatenáct lidí včetně 17 zahraničních turistů, řekl ministerský předseda,“ jak hlásí BBC News. „Mezi zabitými jsou občané Itálie, Španělska, Polska a Německa, stejně jako Tunisan a policista řekl premiér Habib Essid.“ (Čerstvější zprávy mluví o 22 mrtvých.)


(Čerstvější zprávy mluví o 22 mrtvých.)

Předběžná zjištění naznačují, že útok byl nejspíš prací Ansar al Sharia, teroristické militantní skupiny připojené k Al-Káidě, která je rovněž obviňována z útoku v Benghází v roce 2012.

Ansar al Sharia se stala prominentní během Libyjské občanské války, během níž země NATO včetně Spojených států a Británie podporovaly násilné džihádistické skupiny přidružené k Al-Káidě.

Tato skupina se skládá z bojovníků patřících k Brigádě mučedníků 17. února, kterou US ministerstvo zahraničí pár měsíců před oním útokem najalo k „obraně“ Mise v Benghází.

Ansar al Sharia uchvátila v Libyi území s přímou pomocí této libyjské džihádistické skupině poskytované ze strany US a Británie ve formě útoků křižujícími střelami, které předcházely pádu Kaddáfího.

„Podle zprávy Centra pro boj proti terorismu ve West Pointu z roku 2007 bylo libyjské město Benghází jedním z hlavních ústředí Al Káidy – a z jeho základen se posílali bojovníci Al Kaiídy do Iráku – už dávno před svržením Kaddáfího,“ hlásí Washington Blog.

Ti samí teroristé rozvinuli vlajku Al-Káidy nad budovou soudu v Benghází, tu samou vlajku, kterou teď rozvíjí ISIS, a uvalili zákon šaría, přičemž transformovali Libyi z relativně prosperující a blahobytné země na brutální peklo na zemi vedené kmenovými válečnými barony a džihádisty.

Dalším prominentním militantem podporovaným během Libyjského povstání ze strany US byl velitel LIFG Abdelhakim Belhadj, který teď vede síly ISIS v Tripolisu.

Ač je Tunisko zatím jediným z národů ‚Arabského jara‘, který se ještě nezhroutil v důsledku rozpínání vlivu džihádistů po celém regionu, tak je nyní i ono cílem těch samých teroristů, kteří se stali prominenty v důsledku katastrofální politiky Západu zaměřené na svrhávání sekulárních vůdců pomocí podpory radikálním islamistům v Libyi a v Sýrii.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.com, reformy.cz