Milí řečtí čtenáři: teď už je to psáno na zdi a je to velice jasným 48-bodovým, dvojnásobně tlustým a podtrženým fontem: když z ECB „uniklo“, že modeluje Grexit, což je cosi, o čem Draghi lhal zas a znova v roce 2012 a pak i přímo nám do tváře, tak už to berte vážně, protože je čas začít plánovat, co se bude dít „den poté.“ A shodou okolností i pro ty, kdo jsou zvědaví, jaká je skutečná cena evropských dluhopisů z periferie při vyloučení ECB zarážek, tak i na to má ECB hned po ruce připravenou kalkulaci vytaženou z obálky: 95% ztráta.


A v tom je rovněž i pointa, protože zatímco ECB dává jasně na srozuměnou, co se stane v případě „Graccidentu“ dál, tak ještě musí poskytnout vysvětlení, jak vyřeší ty miliardy řeckého dluhu, které drží ve své vlastní účetní rozvaze, když je bude muset „označit za zbankrotované“…

… a vzhledem k tomu, že má zakázáno utrpět ztrátu, tak bude Draghi muset vyfabrikovat ještě více provozních pravidel o tom, jak je rozvaha ECB proti ztrátě odolná…, když od ní lze očekávat, že přijde tak, či onak.

Z Manager Magazin:

[quote align="center" color="#999999"]

Evropská centrální banka (ECB) se připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny. V kalkulacích interního modelu si už centrální banka vypočetla důsledky různých scénářů ocenění řeckých vládních obligací.

Fernando Gonzáles Miranda, šéf rizikových analýz ECB, pro své modelové kalkulace předpokládá tři různé scénáře rozvoje řecké krize, hlásí tento magazín. Tyto varianty byly rovněž před pár dny prezentovány našim kolegům z Bundesbank.

Podle této metodologie se hodnota řeckého vládního dluhu – jež je v současnosti asi 320 miliard € – v případě odchodu Řecka z eurozóny v podobě „náhlé nehody“ („Graccident“) scvrkne na asi 5 procent částky jistiny. Avšak kdyby k tomu došlo tak, že řecká vláda provede úplné stažení na základě řízeného vyjednávání („Grexit“), pak ECB předpokládá zbytkovou hodnotu vládních dluhopisů skoro 14 procent. A kdyby se dokonce zemi dovolilo vyjednat zkrácení jako nedávno, aniž by musela odcházet z jednotné měny, tak by si vládní cenné papíry mohly udržet přinejmenším čtvrtinu své původního hodnoty.

Centrální bankéři se podle magazínu Manager zvláště obávají „Graccidentu“. Riziko, že členové řecké vlády „ztratí řízení a náhle nebudou schopni zaplatit své účty,“ je vysoké. V takovém případě označí ratingové agentury Řecko jako nezbytně insolventní, což povede k tomu, že centrální banka bude muset zastavit nouzové půjčky. [/quote]

Čili shrnuto:

Využijte příležitost, abyste si znovu přečetli článek od Golmana o tom, zda si Řecko „může jen tak vytisknout Drachmy,“ protože autor ho asi bude muset revidovat.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz