Americký prezident Barack Obama při projevu na rozloučenou v OSN se snažil přesvědčit planetu, že Amerika je „silou dobra", že svět se stal „méně krutý" a vyjádřil rozhořčení nad ambicemi a akcemi Ruska. Zejména Obama kdovíproč tvrdil, že „svět se stal klidnější a méně krutějším po skončení studené války" a propagoval Transpacifické partnerství, jehož variantu (TTIP) odmítá většina zemí EU, napsal portál politone.ru.


Obama zmínil Ukrajinu – podle jeho slov „lidé na Ukrajině vyšli do ulic ne kvůli zahraničnímu spiknutí, ale kvůli zkorumpovanému vůdci."„Žádali změny, protože viděli, jak žijí pobaltské národy, Polsko, ve více demokratických a liberálních společnostech," řekl americký prezident.

No, zdá se, že Obama zapomněl výroky oficiálních zástupců ministerstva zahraničních věcí své země, kteří potvrdili vynaložení asi 5 miliard dolarů protestním nevládním organizacím, stejně jako zprávy o fondech spojených s ministerstvem zahraničí – veřejně (!) tvrdící, že hrály „hlavní“ roli „startéra" při „demokratizaci“ Ukrajiny pomocí Majdanu(mimochodem sám Obama v rozhovoru pro CNN na začátku února 2015 tvrdil: „Vystoupili jsme jako prostředník při změně státní moci na Ukrajině" – pozn. red.).

Rovněž bývalý americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul, známý jako jeden z ideologů teorie „sametových revolucí", připustil, že Amerika trvale financuje opoziční síly v jiných státech, stejně jako „šíření demokracie" v zahraničí prostřednictvím vojenské invaze. Uvedl to ve svém článku publikovaném v The New York Times.

Pak Obama označil skupinu IS za „středověkou", zatímco mlčí ke slovům britského vedení, zástupců Pentagonu, kandidátky Hillary Clintonové, stejně jako celé řady vysoce postavených politiků z celého světa, že americká invaze do Iráku „byla příčinou vzniku IS“.

Dále Obama sdělil, že „jaderná dohoda s Íránem" je „velkým krokem ve snaze zbavit svět jaderné hrozby". Přesto z nějakého důvodu neřekl, že dohoda byla podepsána jen za účasti a záruk ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina.

Samozřejmě, že se Obama nevyhnul ani Rusku.

„Věk impérií je pryč, ale Rusko se snaží obnovit bývalou slávu s pomocí síly. Ruské intervence do záležitostí sousedních zemích může udržovat oheň nacionalismu, ale postupem času tyto akce oslabí jeho hranice a sníží úroveň bezpečnosti," prohlásil.