Idealistický obrázek USA vyobrazený např. v písničce „Amerika, ta krásná“ se poslední dobou čím dál tím více vzdaluje realitě. Chemické zemědělské systémy začaly vybírat svou daň na americké krajině a jejích obyvatelích. Od ptáků přes včely a motýly až k lidem. Jako odpověď na obrovský nárůst agrochemického průmyslu se organické zemědělství v USA pomalu chystá na svůj návrat, ale věděli jste, že takové jedno město existuje už celých 13 let?


První „organické město“ zapouští své kořeny

Tento organický ráj je Mahirishi Vedic City. Nachází se v jihovýchodní části státu Iowa, necelých 100 km od města Iowa. Mahirishi Vedic City bylo oficiálně založeno 21.7.2001, a stalo se tak vůbec prvním novým městem v Iowě od roku 1982.

V listopadu 2002 zde městská rada odsouhlasila zákaz prodeje neorganických potravin.

V současnosti se Mahirishi Vedic City, pojmenováno dle známého jogína Maharashiho, který se znal s Lennonen či McCartneym a zbytek Beatles, těší stále stoupajícímu turismu. Od roku 2003 zde organizují prohlídkové trasy. Za rok jej navštíví několik tisíc turistů.

Město bylo dokonce i předmětem jednoho dílu seriálu nazvaném „Nejneobvyklejší města USA“, který byl vysílán na TV stanici Oprah Winfrey. Winfrey navštívitla jak Mahirishi Vedic City, tak i nedaleké Fairfield (město, kde je velmi populární holizmus a transcendentní meditace).

[quote align="left" color="#999999"]

Nejoblíbenější turistické atrakce v Mahirishi Vedic City:

– Panditský areál, kde téměř 1000 indiánských odborníků „pomáhá vytvořit světový mír a harmonii“
– Vedic observatoř s architekturou připomínající antické kultury z celého světa
– Hotel Rukmapura, obrovská dřevěná konstrukce
– Eko vesnice, kde jsou všechny domy vstřícné k životnímu prostředí a pohání je sluneční a větrná energie
– Mahrishská univerzita managementu a její Zlaté kopule, kde je rovněž populární transcendentní meditace [/quote]

Kromě meditace a přírodního životního stylu, který se soustředí na ajurvédské léčebné techniky, je pro Mahirishi Vedic City samozřejmostí i vlastní organické jídlo: své produkty město propaguje na webových stránkách a v dubnu 2005 městská rada zakázala používání syntetických pesticidů a hnojiv v rámci městských hranic.

 

Zcela organické, ale (zatím) zdaleka ne největší

I když jsou městské cíle vzrušující a lákají turisty, Mahirishi Vedic City není New York. Dle počítání obyvatel v roce 2010 zde žije 259 obyvatel, nepočítaje pandity.

Po jejich započítání se populace vyhoupla na 1294 obyvatel.

Podle nedávné reportáže v rámci seriálu „Extrémní města“ se ale věří, že Mahirishi Vedic City bude nejrychleji rostoucím městem v Iowě.

I přesto, že rozloha města je pouhých 5,4 km2, se snaží maximálně využít jeho půdy. Město klade důraz na vyvážení půdních minerálů a její kvality pomocí biodynamických farmářských praktik, aby vypěstovali ty nejlepší možné potraviny.

Mahirishi Vedic City organická farma, která se nachází v sousedním Fairfiels, se pak skládá z více jak 250 km organických skleníků.

Ačkoli se hlavní cíle města mohou zdát jako z „nové doby“, ve skutečnosti jsou silně založeny na vedické historii.

„Maharishská vedická observatoř je 2akrový otevřený prostor, postavený na bázi antických observatoří.“ Uvedl její stavitel Tim Fitz Randolph na webových stránkách města.

„Jde o jedinečnou schopnost vyobrazit vesmír v rámci pohybů slunce, planet a hvězd.“

Zhlédněte toto video, abyste mohli na vlastní oči vidět, jak taková observatoř a zatím americké jediné „organické město“ vypadá: