Gazprom zavedl pro dodávky plynu Ukrajině systém předplácení. Tohle vzniklo jako důsledek sebedestruktivní a provokativní politiky provozované Západem. Místo aby Ukrajinu přiměly hledat kompromis, tak Spojené státy a Evropská unie tuto situaci dotlačily do slepé uličky. To slouží americkým zájmům politiků a byznysmanů, znamená to však smrtelné nebezpečí pro Ukrajinu i Evropu. Rozhodnutí Ruska znamená, že počínaje 16. červnem přes ukrajinské plynovody teče jen to množství plynu, které je určené pro evropské země. Ukrajinskému Naftogasu se opakovaně nedařilo platit a neprojevil žádné známky připravenost hledat kompromisní řešení.


Dluh této společnosti na plynu je $4,458 miliard: $4,452 to bylo v listopadu až prosinci 2013 a $3,007 v dubnu až květnu 2014. Podle Gazpromu v červnu nedošlo k žádným platbám. ( 1) Rusko ujistilo evropské zákazníky, že bude pokračovat s dodávkami jejich plynu. Jakýkoliv výpadek bude vinou Ukrajiny, řekl generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Při předchozím sporu prováděla Ukrajina krádeže a následná přerušení exportů. „Gazprom prostě Ukrajině dodá tolik plynu, kolik si koupí, a na ruskou hranici s Ukrajinou pošleme tolik plynu, kolik by měla dostat Evropa, a kolik by Ukrajina měla přepravit,“ řekl Miller v interview v televizi Rossiya-24. „Bude to na odpovědnost ukrajinských partnerů, dojde-li tzv. neautorizovaným odběrům. Ale Gazprom za svou stranu udělá vše, aby zajistil, že evropští partneři nebudou mít žádné problémy,“ řekl Miller v reportážním show Věsti. Pokud by Ukrajina rozvracela ruský tranzit plynu přes své území, pak je Evropská komise připravena vyjednat vyšší dodávky přes plynovod Opal, řekl 16. června CEO Gazpromu Alexej Miller. ( 2) „Už jsme o této otázce diskutovali s Evropskou komisí. Teď je to následovně: pokud zaznamenáme problémy s tranzitem přes území Ukrajiny, tak se zvedne o problémové množství dodávka přes plynovod Opal a vyřeší se to,“ vysvětlil. Plynovod Opal propojuje plynovod Severní proud s evropskou dopravní sítí plynu. Gazprom nemohl provozovat Severní proud na plnou kapacitu, jelikož Evropa omezila objem plynu, který je dovoleno dodávat přes Opal podle podmínek tzv. Třetího energetického balíčku EU, který trvá na tom, že společnosti zapojené do výroby plynu nemohou být vlastníky dálkových plynovodů umístěných na jejím území.

Je snad pravdou, že Evropané se nikdy nepoučili z předchozích „plynových rozmíšek“? Spojené státy a Evropská unie tak činí záměrně z mnohých důvodů. A ti udělali, co mohli, aby podvrátili jakýkoliv kompromis při rusko-ukrajinských plynových rozhovorech.

Americké cíle jsou jasné. Ti vidí v současném konfliktu pokračování větší politické hry spojené s trasami přepravy energie procházejícími přes Ukrajinu a s ovlivňováním zájmů celé Východní a Střední Evropy. USA chtějí, aby Evropa závisela na dodávkách pod jejich kontrolou. To, že po vítězství Petra Porošenka v presidentských volbách nedošlo k žádnému apelu na zastavení vojenských akcí v této zemi a k zahájení mírových rozhovorů, to definuje americko-ukrajinskou agendu. Prioritním problémem stanoveným presidentem Obamou je diverzifikace energetických zdrojů tak, aby se snížila závislost na ruském plynu.

A není to jen plyn. USA zkusily pod kontrolu převzít i sektor ukrajinské jaderné energie pod záminkou potřeby zasadit úder ruské expanzi. Hlavní hnací silou za touto politikou je společnost Westinghouse Electric. Tato společnost odpovídá za 20% světových dodávek. Téměř 50 procent jaderných elektráren provozovaných po celém světě spočívá na technologii Westinghouse. Od roku 1990 Westinghouse spolupracuje s americkou vládou a se speciálními službami na dosažení kontroly nad Střední a Východní Evropou a celým post-sovětským prostorem.

Nehody v Temelíně v České republice a v Jihoukrajinské jaderné elektrárně tento postup zpomalily. Současný pat, který US vyprovokovaly, vytváří šanci na těchto ztrátách vydělat.

Koncem června 2013 tato společnost vydala prohlášení vyjadřující vděčnost americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu za jeho podporu aktivitám této společnosti v zahraničí. „Úsilí ministra Kerryho v Indii o posun diskuse směrem k oznámenému cíli dosažení komerční dohody do září na podporu licencí a stavby reaktorů AP1000 na místě se ukázalo být neocenitelným,“ pěl chválu president a CEO Westinghouse Danny L. Roderick v e-sdělení pro Energy Daily. „Úsilí řady činitelů vlády Spojených států a agentur pomáhá Westinghouse a dalším v USA sídlícím společnostem dělat business na globálním komerčním trhu jaderné energetiky, a vyplácí se. Návštěva Johna Kerryho v Indii je posledním příkladem této podpory,“ uvádí se v tomto e-sdělení. ( 3) Dnes chce Bílý dům a ministerstvo zahraničí, aby Kyjev zastavil energetickou spolupráci s Ruskem.

Evropská unie jedná unisono se Spojenými státy. Brusel ve skutečnosti ohrožuje právě tu energetickou bezpečnost Evropy, kterou při rozhovorech s Moskvou tak zaníceně brání. Evropská unie zkouší z této situace těžit a dvojnásobně tlačí na pilu, aby přiměla Moskvu udělat co nejvíce ústupků v záležitosti cen plynu, přičemž k tomuto účelu používá i toho Třetího energetického balíčku. Tím, že Evropská unie odmítla kompromisní návrh Moskvy, se Evropská unie sama uvrhává do nebezpečí, že bude stát před situaci, k níž došlo v letech 2008-2009. Tehdy byly ruské dodávky plynu procházející přes Ukrajinu silně redukovány. Statistiky jsou výmluvné: dodávky do Rakouska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Maďarska, Německa, Řecka, Makedonie, Moldávie, Rumunska, Srbska, Slovenska, Slovinska, Turecka a Chorvatska se zastavily. Množství bylo sníženo o 90% pro Itálii a Polsko; snížilo se o 75% v případě České republiky a o 70% v případě Francie. ( 4)

Energetický komisař EU Günther Oettinger okamžitě ustoupil a řekl, že není ohledně dohody „pesimistický“. V tomto kroku dokonce signalizoval, že i ten problém s Gazpromem navrhovaným plynovodem Jižní proud není nepřekonatelný. Podle tohoto činitele věří, že Rusko dostojí svým závazkům a bude pokračovat s dodávkami členským státům EU. (Interfax 06.16.2014 13:21) Tento evropský komisař řekl, že to potrubí – které povede plyn přímo do Evropy a bude obcházet Ukrajinu – by mohlo porušit konkurenční pravidla EU, ale 16. června pan Oettinger řekl: „Jižní proud je projekt, který potřebujeme přijmout.“ (Itar-Tass 06.16.2014 13:31) Otázkou je, jak odpovědný pan Oettinger vlastně je, a jak moc lze věřit Evropské unii jako celku?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org