Návrh zákona ukrajinského prezidenta Petra Porošenka O právním režimu válečného stavu předpokládá internování občanů Ruska žijících na území republiky. Text tohoto dokumentu zveřejnila tisková služba Nejvyšší rady. [quote align="center" color="#999999"] „Opatřeními právního režimu válečného stavu je podle návrhu zákona mj…. bod 11. internování (nucené přesídlení) občanů cizího státu, který vyhrožuje útokem anebo uskutečňuje agresi proti Ukrajině", praví se ve vysvětlivce k návrhu zákona, oznámila TASS.[/quote]


Protože ukrajinský parlament schválil 27. ledna usnesení, v němž bylo Rusko vyhlášeno za zemi-agresora, v případě schválení návrhu zákona Nejvyšší radou a následujícího vyhlášení stanného práva mohou být miliony Rusů žijících na Ukrajině internovány do speciálních táborů.

Podle názoru analytiků může příprava nových redakcí zákonů spojených s vyhlášením válečného stavu poukazovat na připravenost vlády zavést tento režim na Ukrajině. Dříve by podobné opatření zabránilo zahraničnímu financování. V současné době však přišla od MMF tranše ve výši 5 miliard USD, a další dvě tranše se očekávají v červnu. Podle odhadů pozorovatelů, vyhlášení válečného stavu po obdržení červnových tranší může nynějším ukrajinským předákům pomoci potlačit protestní nálady a udržet se u moci.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com