Porovnáme-li zdraví a vytrvalost, blahobyt, bezpečnost, obecné postoje, rodinné a společenské vazby a hodnoty, dojdeme k závěru, že jsme to my, kdo je chudší. (Foto: Flickr / ilustrační)

O 92letou tchyni se staráme tady doma. Má obvyklé bolesti a neduhy pokročilého věku, ale její mysl a paměť jsou stále bystré. Její vzpomínky na dětství jsou jako časová kapsle z 30. let minulého století.

Moje tchyně vždycky žila ve stejné komunitě tady na Havaji. Nikdy nežila dál než asi 10 mil od domu, kde se v roce 1931 narodila (už dávno zbouraného). Poslouchat její vzpomínky (a ptát se na další podrobnosti) znamená přenést se zpět do 30. let 20. století, do doby rozšířené chudoby, která nesouvisela s Velkou hospodářskou krizí. Mnoho lidí bylo chudých i před krizí. Tvrdě pracovali, ale jejich příjmy byly nízké.

Před turistickým boomem započatým vyhlášením státu a dostupnými letenkami byla havajská ekonomika klasicky koloniální: velké plantáže vlastněné hrstkou bohatých rodin a/nebo korporací (známé jako Velká pětka) zaměstnávaly tisíce dělníků, kteří pěstovali a sklízeli cukrovou třtinu a ananas. Pearl Harbor, letecká základna Hickam a Schofield Barracks byly velké vojenské základny na Oahu. Cestování mezi ostrovy bylo drahé (trajekty) a každý ostrov byl do značné míry soběstačný.

Dokonce i cesta autobusem do jediného města na ostrově, vzdáleného 12 mil, byla vzácným luxusem, který se uskutečnil několikrát do roka.

Ve 30. letech 20. století ještě neexistovaly odbory a mzda za namáhavou práci na poli, kterou vykonávali muži i ženy, se pohybovala kolem 20 dolarů měsíčně. Pro tehdejší přistěhovalecké komunity první a druhé generace byly typické početné rodiny. Běžné bylo šest nebo sedm dětí a devět nebo deset dětí v rodině nebylo neobvyklé. Mnoho rodin žilo ve skromných táborech s dvěma ložnicemi, které poskytly plantáže.

Zahrádky nebyly koníčkem, ale nezbytným zdrojem potravy, která měla nasytit stůl hladových dětí i dospělých. Cukrovinky, svačiny, limonády atd. byly pochoutky servírované při zvláštních příležitostech a svátcích. Děti obvykle chodily bosé, protože boty byly mimo omezený rozpočet domácnosti.

Základní potraviny se kupovaly v podnikovém obchodě (nebo v jednom z mála soukromých obchodů s potravinami) na úvěr a splácely se, když plantáž vyplácela mzdu.

Úvěry poskytované bankami nebyly známy. Sousedé (kumiai) mohli každý rok shromáždit několik dolarů od každé rodiny a nabídnout tuto částku nejvyššímu tajnému zájemci nebo v loterii. Domácnosti, které sehnaly dostatek prostředků na otevření malého podniku, často pracovaly 12 hodin denně 7 dní v týdnu (nebo ekvivalentně: 14 hodin 6 dní v týdnu).

Sousedé pomáhali při narození a úmrtí.

Protože nikdo nemohl ani snít o tom, že by vlastnil auto, byla doprava omezená. Děti i dospělí chodili do školy nebo do práce pěšky nebo jezdili na kole. Mnoho živnostníků se živilo rozvážením zeleniny, masa a ryb po okolí. (Tento systém rozvozu je dodnes zachován na francouzském venkově, kde můj bratr a švagrová žili mnoho let). Každý prodejce přijížděl ve stanovený den/čas a hospodyňky se mohly shromáždit, aby nakoupily z jitrnice nebo nákladního auta majitele. Děti si mohly toužebně prohlížet těch pár bonbónů, a pokud měly štěstí, dostaly pár drobných, za které si mohly bonbón koupit.

Chlapci rozváželi místní pečivo. Mléko dodávaly malé místní mlékárny.

Nostalgie je mocná síla, ale nemyslím si, že můžeme všeobecné štěstí dětství mé tchýně odmítnout jako vzdušné zbídačení. Chudoba nám dnes připadá samozřejmá, ale tehdy to byl normální život. Všichni patřili do stejné obecné socioekonomické třídy. Správce plantáže žil v sídle se služebnictvem, ale těch bohatých bylo málo. Jinými slovy, majetková a příjmová nerovnost byla extrémní, ale třídní struktura byla plochá: 99 % lidí mělo velmi podobné příjmy a příležitosti – obojí bylo omezené.

Zaměstnání bylo stabilní, komunitní vazby a hodnoty byly silné, aniž by si toho někdo všiml, a každý měl dostatek jídla (i když samozřejmě ne tolik, kolik by si možná přál).

Tato bezpečná plantážní struktura práce a komunity pevně fungovala ještě v letech 1969-1970, kdy jsem žil na ananasové plantáži na ostrově Lanai (a v létě se spolužáky ze střední školy sbíral ananas), a tak jsem měl to štěstí, že jsem ji zažil na vlastní kůži. Moji spolužáci z Lanai mluví s láskou a pocitem ztráty, když vzpomínají na své mládí. Život byl bezpečný a chráněný a díky odborové organizovanosti pracovní síly byly mzdy dostatečné na to, aby spořivé domácnosti mohly ušetřit dost na to, aby poslaly své děti na vysokou školu mimo ostrov.

Osobně mohu potvrdit, že milé vzpomínky na život na plantážích v 70. letech nejsou zkreslené nostalgií. Jsou to přesné vzpomínky na mnohem jistější, bezpečnější a výživnější místo a dobu.

V porovnání s dneškem byla typická strava třicátých let minulého století pěstována / chována v místě, a tudíž bohatá na mikroživiny. Obiloviny jako rýže a mouka pocházely z daleka, ale kromě rybích konzerv a podobného zboží byly potraviny místní a čerstvé. Plýtvalo se jimi jen málo, pokud vůbec.

Lidé obvykle pracovali ve fyzicky náročných zaměstnáních, při kterých se spalovalo hodně kalorií.

V našem okolí žije mnoho lidí ve věku 90+. Bratr mé tchyně – stejně jako mnoho mužů v tomto věku byl veteránem druhé světové války ze slavné 442. jednotky – zemřel loni ve věku 96 let, přestože až do konce kouřil denně půl krabičky cigaret. Soused/přítel právě zemřel ve věku 99 let (byl také veteránem 442. jednotky). Naše sousedka (o kterou se stará její dcera a zeť, stejně jako o nás) se právě dožila 100 let. Tito lidé jsou většinou zdraví a aktivní až do konce života.

Pokud hledáme příčinné faktory jejich vysokého věku a obecně dobrého zdraví, nemůžeme ignorovat kvalitní stravu z mládí, která téměř neobsahuje zpracované potraviny, a jejich pevné základy komunitních vazeb a hodnot.

Porovnáme-li finanční a materiální bohatství, kterému se většina z nich těší dnes, s omezenými příjmy a majetkem v předválečné době, dojdeme k závěru, že žili v extrémní chudobě a jejich život musel být v důsledku toho bídný.

Pokud bychom však porovnali zdraví a vytrvalost, blahobyt, bezpečnost, obecné postoje, rodinné a komunitní vazby a hodnoty, došli bychom k závěru, že jsme to my, kdo je chudý, a že právě jejich život byl bohatý na tyto základní prvky lidského života.

Svět se od 30. let 20. století samozřejmě změnil. Z materiálního hlediska je naše bohatství a možnosti, jak naložit se svým životem, ve srovnání s třicátými lety minulého století zcela mimo mísu. Pokud se však podíváme na zdraví, bezpečnost, blahobyt, komunitní vazby, sociální soudržnost a občanské ctnosti, zdá se nám naše doba nejistá, neuspořádaná a vysmívající se.

Ironií je, že ti, kteří jsou unaveni naším rozdělujícím a zuřivost vyvolávajícím socioekonomickým systémem, touží po všem, co se ztratilo při vzestupu materiálního bohatství a příležitostech, jak toto bohatství utratit. Ti, kdo chápou prázdnotu okázalosti a materiálního bohatství a mají na to prostředky, vyhledávají těch několik málo enkláv, v nichž ještě zbylo pár střípků společenství a sociální soudržnosti.

Tyto enklávy se pak dostanou na seznamy „nejlepších malých měst v Americe“ nebo „nejlepších míst na světě pro odchod do důchodu“ a následný příliv bohatých cizinců zničí poslední zbytky toho, kvůli čemu sem všichni přišli.

Nedávno jsem sklidil několik našich domácích zelených rajčat a tchyně mi dala ručně psaný recept na smažená zelená rajčata ze své sbírky. První ingrediencí byly „dvě polévkové lžíce slaninových kapií“. Hm, dobře, kdybychom všichni pracovali deset hodin denně a tahali na zádech osmdesátikilové náklady cukrové třtiny, žádný problém, ale my jsme domácnost tří seniorů, 69, 70 a 92 let. Myslím, že nahradíme dvě lžičky olivového oleje slaninovým kapáním…

Zdroj: charleshughsmith.com