Z hlediska práva žádné problémy pro to, aby Západ uznal připojení Krymu k Rusku, neexistují, řekl ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. Prohlásil to ve svém vystoupení určeném studentům Moskevské státní vysoké školy mezinárodních vztahů (MGIMO). „Chybí politická vůle, jsme svědky očividného politického přání využít této situace v souladu s tím kursem, který Západ pod vedením USA prosazuje už dávno, dlouho před Ukrajinou. Je to kurs na zadržování Ruské federace", zdůraznil šéf ruské diplomacie.


Lavrov také připomněl, že opětné spojení Krymu s Ruskem „proběhlo v naprostém souladu s mezinárodním právem".

Diplomat zdůraznil, že v souladu s deklarací Valného shromáždění OSN z roku 1970 je připojení státu nebo spojení s ním a také ustanovení jakéhokoli jiného politického statusu, určeného lidem, formou realizace práva tohoto lidu na sebeurčení.

Ruský ministr zdůraznil, že autoři této deklarace O zásadách mezinárodního práva týkajících se přátelských vztahů mezi státy nezapomněli, že existuje i teze o územní celistvosti země.

V dokumentu stojí, že stát má právo na podporu, jestliže zabezpečuje obyvatelům právo na sebeurčení, podle jeho slov ale Ukrajina lid Krymu o takové právo připravila. Proto bylo podle Lavrova uspořádání referenda nanejvýš zákonné.