Levicový rival německé kancléřky Angely Merkel pro záříjové spolkové volby to se svou stranou podle šokujícího průzkumu dotáhl na vyrovnanou pozici ve volebních preferencích, jako má ona. Martin Schulz se nedávno po odstoupení z předsednictví Europarlamentu stal kandidátem na kancléře za německou Sociálně demokratickou stranu (SPD), když zatím byl přes 20 let europoslancem a předsedou Europarlamentu pět let.


Během svého působení v Europarlamentu byl znám jako ten, kdo je ještě více pro Evropskou unii, než samotná paní Merkelová, a udělal si jméno jako arci-federalista a zuřivý odpůrce Brexitu.

Strana paní Merkelové byla dlouho považována za neohrozitelného favorita na vítězství v záříjových volbách, ale nový průzkum pro ARD TV ukázal, že 41 procent dotázaných Němců by si v přímých volbách vybralo stranu pana Schulze.

Ten samý počet si vybral i stranu paní Merkelové kandidující za svoji Křesťanskodemokratickou unii (CDU).

Pan Schulz nahradil jako šéf SDP Sigmara Gabriela, tj. vicekancléře v koaliční vládě paní Merkelové, který v úterý odstoupil z funkce vůdce strany.

„Schulz znamená nový začátek. A právě o tom celé ty volby do Bundestagu budou,“ řekl v té době.

Avšak tyto dobré zprávy pro SDP mírní včerejší průzkum pro noviny Bild, které ukazují, že samotný pan Schulz je za paní Merkelovou hodně daleko. Podle tohoto průzkumu 25,5 procenta by osobně podpořilo jeho v porovnání s 40,5 procenty, co by podpořily současnou kancléřku.

Bez ohledu na to, kdo bude po volbách 24. září korunován kancléřem, tak stejně SDP s CDU zase zformují koalici, jelikož německý volební systém znesnadňuje, aby nějaká strana získala většinu sama.

Avšak tento týden hlásil Politico.eu, že se objevují snahy o „sjednocenou levici“ a o potenciální Rudo-Zeleno-Červenou koalici, která by paní Merkelové zablokovala cestu k moci.

Zdroj: breitbart.com