Komise pro charity Anglie a Walesu, tj. vládní kontrolní a regulační úřad ohlásila značný nárůst počtu charit s podezřelými vazbami na teroristické organizace. Šéf Komise pro charity William Shawcross v interview volal po nových odvodech na charity, aby se spustily pomocné mechanismy pro správce, které budou ohlašovat nepatřičnosti, a řekl, že nárůst vazeb mezi charitami a teroristickými skupinami přináší „nebezpečné a smrtonosné“ potíže.


Sunday Telegraph referuje, že počet hlášení Komise policii kvůli obavám z terorismu v charitách se mezi léty 2013 až 2016 ztrojnásobil a dosáhl celkem 630 případů. Tento regulátor rovněž inicioval čtyři vyšetřování kvůli „podezřením ze zneužití charit k teroristickým a extremistickým účelům“ a osm případů takovéhoto zneužití prostředků v letech 2015-16.

Tyto komentáře šéfa Komise Shawcrosse přichází dny po zveřejněné nové zprávy o zneužívání charit a nepatřičnostech v jejich správě od tohoto orgánu, které odhalily, že rovněž podali 21 zpráv o vážných incidentech ohledně terorismu. Komise rovněž provedla více než 70 návštěv nebo monitorovacích misí do charit, které považovala za ohrožené „zneužitím teroristy nebo extremisty“.

V jednom případě v této zprávě poskytnutém byla Komise nucena zmrazit charitě bankovní účet sbírající peníze na sociálních médiích pro „konvoje humanitární pomoci“ do Sýrie. Tyto peníze se rozpouštěly do dalších, skutečných charit, přičemž pachateli Adeelu Ul-Haqovi bylo zakázáno, aby v budoucnu mohl působit ve správní radě nějaké charity a později byl i odsouzen za posílání peněz Islámskému státu. Pan Ul-Haq podbízející se s možností poskytnout takovéto dary psal na sociálních médiích: „Drazí bratři a sestry, neustávejte se svými příspěvky. Inša Alláh naše práce ještě není hotová. Budeme své trpící bratrstvo i nadále podporovat.“