Fracois Hollande před nadcházejícími francouzskými prezidentskými volbami odsoudil populismus a nacionalismus, ale Marine Le Pen vrátila úder tvrzením, že po Trumpovi a po Brexitu sdílí i Francie ty aspirace na nezávislost, které teď po celém světě letí kvůli odporu proti globalismu. Prezident Hollande, který předtím v prosinci prohlásil, že se v roce 2017 o znovu zvolení snažit nebude, ve svém silvestrovském projevu, dělal narážky na kandidátku Národní fronty Le Pen, když varoval před tím, co nazval „nárůst extremismu,“ přičemž zmiňoval Brexit v Británii a zvolení Donalda Trumpa v USA.


Fracois Hollande před nadcházejícími francouzskými prezidentskými volbami odsoudil populismus a nacionalismus, ale Marine Le Pen vrátila úder tvrzením, že po Trumpovi a po Brexitu sdílí i Francie ty aspirace na nezávislost, které teď po celém světě letí kvůli odporu proti globalismu.

Prezident Hollande, který předtím v prosinci prohlásil, že se v roce 2017 o znovu zvolení snažit nebude, ve svém silvestrovském projevu, dělal narážky na kandidátku Národní fronty Le Pen, když varoval před tím, co nazval „nárůst extremismu,“ přičemž zmiňoval Brexit v Británii a zvolení Donalda Trumpa v USA.

„V historii jsou období, kdy se může vše dramaticky změnit. A my jsme v jedněch takových časech,“ řekl tento člen Socialistické strany.

„Za pět měsíců budete mít na vybranou… Francie je otevřená světu, je Evropanská, je bratrská. Jak bychom si Francii mohli představit, krčící se za zdmi, sníženou jen na domácí trh, uchylující se zpět ke své národní měně a navíc diskriminující své děti podle jejich původu?“
„To už by nebyla Francie!“ dodal tento nejméně populární prezident od konce II. světové války.

Le Pen, která by se podle předpovědi měla dostat do druhého kola voleb, Hollanda strhala tvrze ním: „Hollande se podobě jako spousta jiných politických figur naprosto zříká obnovy demokracie a nezávislosti, po kterých Francouzský lid tak zaníceně touží.“