Slovenský premiér Robert Fico označil nové sankce Evropské unie proti Rusku za nesmyslné a kontraproduktivní a prohlásil, že je může vetovat. Rada Evropy pověřila v noci na neděli Eurokomisi přípravou do týdne dodatečných sankcí proti Rusku. Dříve Fico varoval, že na summitu EU hodlá Slovensko vystoupit proti přijetí nových sankcí.Vztahy mezi Západem a Ruskem se zhoršily v souvislosti se situací na Ukrajině. Koncem července přešly EU a USA od sankcí proti jednotlivým fyzickým osobám a společnostem k opatřením proti celým sektorům ruské ekonomiky.


Obchodní válka, kterou Evropská unie rozpoutala vůči Rusku, znepřátelila slovenské politiky. Místní hromadné sdělovací prostředky jsou plné titulků jako: Prezident Kiska versus premiér Fico.

Hlava státu trvá na tom, že zájmy podnikatelů nesmějí převažovat nad základními hodnotami svobody a demokracie, je třeba snášet ekonomické problémy vyplývající ze sankcí proti Rusku. S tím ale charizmatický předseda vlády nesouhlasí. Podle něj nebude Slovensko následovat Evropskou unii jako beran na jatka. Zavádět sankce bez rozboru následků, na to mohou přistoupit pouze sebevrazi.

Kvůli čemu ale vznikla celá tahle bouře, když v celkovém slovenském vývozu činí dodávky do Ruska pouhá 4%?

[quote align="center" color="#999999"]

Vladimir Bačišin, ekonom z Bratislavy má za to, že sankce postihnou v první řadě drobné a střední slovenské výrobce zemědělské produkce.„Přebytky zboží, které vzniknou na evropském trhu, budou tlačit na slovenský trh, což bude mít za následek prudký pokles cen, zbídačování drobných a středních podniků. Značné byly i obavy týkající se fungování dceřiné odbočky ruského Sberbanku v Bratislavě, největší úvěrové organizace v zemi. Avšak společným úsilím Slovenska a Rakouska se podařilo zahraniční odbočky Sberbanku zpod vlivu sankcí EU dostat. Což je vynikající! Tato banka totiž poskytla akciové společnosti Slovenské elektrárny obrovskou půjčku – 870 milionů eur. Kdyby tato banka svou činnost na Slovensku zastavila, byla by to skutečná katastrofa“. [/quote]

Kromě toho ovlivňují sankce i slovenskou ekonomiku. Dopad na ni mohou mít následky sankcí v Německu, Itálii a Francii. Když se obchod těchto zemí s Ruskem omezuje, pak firmy-vývozci samozřejmě omezují i zakázky pro slovenské výrobce. Bylo už spočítáno, že třetí balík sankcí vůči Rusku sníží růst ekonomiky Slovenska až na 1% v roce 2015 oproti předpokládaným 3,1%.

Zdroj: czech.ruvr.ru