V posledních dnech začaly četné arabské mediální zdroje mluvit o narůstajícím zapojení Egypta do Syrské války. Četná arabská média začala, zvláště s odkazy na libanonskou agenturu As-Safir, referovat o tom, že Egypt údajně posílá vojska na pomoc Damašku. Dále nám říkají, že egyptští piloti už teď létají na mise v syrské Hama. Konkrétně se uvádí, že do provincie Hama byly vyslány egyptské tryskáče a nákladní letouny a zatímco bitevníky bombardují ISIS, tak egyptská nákladní letadla pomáhají Syrské armádě s rychlým přisouváním zásobování a posil.


Ovšem spolu s tím oficiální mluvčí egyptského ministerstva zahraničí Ahmad Abu Zeid tyto informace popřel a reportérům kuvajtských novin Al-Jarida řekl, že to je falešná informace, jelikož doktrína vrchního velení Egyptského státu a jeho politika je založena na principu nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných států.

Analytici však říkají, že Egypt má všechny důvody přidat se v Syrské válce na stranu prezidenta Bašara al-Assada a v poslední době jsme svědky narůstání počtu důvodů k tomuto kroku.

Zrovna nedávno vlády Egypta a Sýrie obnovily diplomatické vztahy, které v roce 2012 bolestivě uvízly, což bylo v době, kdy byl k 20 letům žaláře odsouzen svržený egyptský prezident Mohammed Morsi.

Koncem října se Káhira oficiálně přidala ke skupině států, které hledají způsoby k prosazení usmíření v Sýrii v rámci Vídeňského procesu. Zvláště ministr zahraničí Íránu Mohammed Javad Zarif vyzýval ministra zahraničí Johna Kerryho, aby do mírových rozhovorů o konfliktu v Sýrii zapojil i egyptskou delegaci. Syrské mediální zdroje už dost hlasitě vyzvonily novou dohodu o bezpečnostní spolupráci, kterou právě Káhira s Damaškem podepsaly během návštěvy šéfa syrského úřadu národní bezpečnosti v Káhiře.

Už předtím vyjádřil prezident Abdel Fattah al-Sisi podporu svému syrskému protějšku Bašaru al-Assadovi. Abdel Fattah al-Sisi v interview s portugalskou televizí RTP prohlásil současnou syrskou vládu za tím nejkonzistentnějším, co v Sýrii bojuje proti terorismu a za obnovu stability v této boji rozervané zemi.