Filipínský prezident Rodrigo Duterte „poslal k čertu” Evropskou unii po rezoluci parlamentu EU, odsuzující jeho metody boje proti obchodu s drogami, uvádí televizní kanál Al Jazeera. „Přečetl jsem odsouzení EU a říkám jim: jděte k čertu", řekl Duterte během setkání s místními byznysmeny ve městě Davao na jihu Filipín. Podle politikových slov se evropské země takovým způsobem pokoušejí zahladit svou vinu za hříchy, spáchané na Blízkém východě.


Parlament EU vydal 15. září rezoluci s výzvou, aby „boj proti nezákonnému obchodu s drogami byl veden zcela podle státních a mezinárodních závazků".

Rodrigo Duterte byl zvolen do funkce prezidenta Filipín v květnu. Vyslovuje se pro komplexní boj proti drogám a jejich distributorům.

Podle policejních údajů od chvíle nástupu Duterte k moci bylo v zemi zabito kolem 2,4 tisíce lidí, spojených s obchodem s drogami.

Duterte je známý tím, že se nemá zábrany ve výrocích na adresu světových vůdců.

Tak například před summitem G20 v Číně nazval prezidenta USA Baracka Obamu „čubčím synem" kvůli informaci, že americký prezident během jejich setkání chtěl mluvit na téma smrti více než dvou tisíc lidí v rámci boje s kriminalitou na Filipínách.