Izraelská vojska zaútočila v noci na 160 cílů v pásmu Gázy. V důsledku izraelských leteckých útoků na pásmo Gázy v rámci včera započaté operace zahynulo 88 osob a dalších 339 bylo zraněno. Arabsko-izraelský konflikt znovu získává charakter regulérní války. Soudě podle všeho je nová intifáda nevyhnutelná, protože ani jedna ze stran nemá v úmyslu ustoupit. Od úterý, kdy Izrael zahájil operaci proti ozbrojencům z pásma Gazy, na jeho území spadlo více, než 250 raket, z nichž 67 bylo sestřeleno systémem PRO. Izraelská obranná armáda následně odpověděla leteckými útoky na pásmo.


Ostřelováno už bylo více, než 750 cílů, mezi kterými byly odpalovací pozice, tunely a velitelská stanoviště. Tyto údery si vyžádaly životy více, než 70 Palestinců. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že to je teprve začátek.

 

 

Izraelská operace se zatím zaměřuje na distanční údery ze vzduchu a z moře, avšak političtí vůdcové i vojenské velení Izraele už otevřeně hovoří o možnosti pozemní invaze. Byla už také zahájena mobilizace 40.000 záložníků. Mezi tím, vedení Hamásu tel Avivu stanovilo dvě podmínky, za kterých přestane Izrael ostřelovat: „ukončení války proti palestinskému lidu“ v Gaze i na Západním břehu Jordánu, a také změnu politiky v oblasti kolonizace a vztahů k zadrženým osobám.

Podle názoru expertů, Izraelci, kteří jsou nyní pobouřeni nedávnou vraždou tří mladých seminaristů, budou jen stěží schopni přistoupit na ústupky. Poslední události nedávají moc důvodů k projevům mírumilovnosti ve vztahu k Arabům. A navíc, letecké bomby, které nyní na Gazu dopadají, vedou jenom k rozhořívání starého nepřátelství. Slovo má orientalista Oleg Fomin:

[quote align="center" color="#999999"]

Když hovoříme o Gaze, tak je třeba mít na mysli to, že se, ve své podstatě, jedná o největší vězení pod širým nebem. Území, které bylo obyvatelům Gazy, dle smlouvy o rozdělení z roku 1947 poskytnuto, bylo zmenšeno o třetinu. Tuto třetinu zabral Izrael v rámci vojenské intervence.

V současné době zde žije více, než 1,5 milionu lidí. A tito lidé žijí v silné chudobě. A navíc, většina z nich jsou uprchlíci, kteří ještě v roce 1948 museli utéci ze svých vesnic. Život v této enklávě je jen velmi těžký. [/quote]

Ani ta, ani druhá strana nechtějí přistoupit na ústupky. Řada analytiků se domnívá, že vražda tří židovských mladíků, která celou eskalaci konfliktu spustila, je výsledkem drobení extrémismu. Dnes na palestinském území působí velké množství extrémistických ozbrojených uskupení, která vedení velkých organizací prakticky nekontroluje. Taková situace je, v mnohém, způsobena tzv. Arabským jarem. A pokud region zachvátí plameny intifády, tak odpovědnost za ni budou ležet nejenom na bedrech Palestinců a Izraelců, ale také Američanů, jejichž politika nakonec destabilizovala, i bez toho nestabilní, Blízký východ.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru