Co má Čína za lubem? Proč ti Číňané tak křečkují tolika zlata? Plánuje Čína podložit Juan zlatem a přeměnit jej na globální rezervní měnu? Bylo by možné, aby Čína opravdu měla s Juanem záměr nakonec nahradit US dolar jako primární rezervní měnu planety? Většina lidí v západním světě předpokládá, že Čína chce jen „židli u stolu“ a je spokojena, když tu to show vedou Spojené státy. Tak tomu ale vůbec není. Pravdou je, že Čína nechce jen soutěžit se Spojenými státy. Čína spíš plánuje ve skutečnosti Spojené státy nahradit jako dominantní ekonomická mocnost planety. Ve skutečnosti Čína už obnáší větší objem globálního obchodu, než kolik připadá na Spojené státy.


Tak co by se stalo kdyby jednoho dne, Čína oznámila, že podložila Juan zlatem, a už nebude používat v mezinárodním obchodě US dolar? To by způsobilo finanční posuv tak kataklyzmatický, že je vůbec těžké si ho představit. Většina těch, kdo píší o „smrti US dolaru“, obvykle zapomíná poukázat na to, že Čína už, co se týče dolaru, drží v ruce spoustu karet. Čína vlastní asi bilion dolarů našeho dluhu, Čína je druhou největší ekonomikou planety a nikdo nepoužívá dolar v mezinárodním obchodě více než Čína, kromě Spojených států. Až dosud Čína musela používat US dolar v mezinárodním obchodě, protože k tomu nebyla žádná atraktivní alternativa. Ale zlatem podložený Juan by to všechno mohlo změnit velice rychle.

A čínská vláda bezpochyby už velice usilovně Juany v mezinárodním obchodě podporuje. V nedávném oznámení John McCormicka z RBS Group se uvádí následující…

Finanční krize v US a v Evropě znamenají, že svět potřebuje novou, stabilnější globální rezervní měnu a že obchody v RMB rychle rostou. Např. na FX trzích naše čísla ukazují, že objemy teď odpovídají kolem 5-6 miliardám USD denně – dvojnásobek toho, co bylo před rokem.

Četné faktory naznačují, že čínské úřady chtějí, aby k internacionalizaci RMB došlo do roku 2015.

Pro Čínu není mít glotální rezervní měnu jen o ekonomice. Je to také o moci.

McCormick zakončil své nedávné sdělení takto:

[quote align="center" color="#999999"]

Nové čínské vedení čelí četným problémům. Ekonomika země se zpomaluje, a ač bychom očekávali, že růst HDP se trochu sebere, je nepravděpodobné, že dojde k prudkému zotavení.

Ale prosazováním RMB jako globální rezervní měny se všemi ekonomickými přínosy, které to přivodí navíc k prosazení většího politického vlivu na globálním jevišti, jasně zůstává v jejich agendě prioritou.[/quote]

Podobný sentiment se odráží i v nedávném článku ve Wall Street Journal:

[quote align="center" color="#999999"]

Peking provádí dlouhou, postupnou kampaň za zavedení Juanu jako mezinárodní měny s daleko větší orientací na trh. Čínská státní rada čili kabinet v prohlášení uvedla, že tento měsíc jejich země už koncipuje plán, který Juanu umožní, aby se stal plně konvertibilní. Mezi tím Čínská lidová banka tuto měnu vede k vyšším hodnotám a v posledním týdnu stanovuje rozpětí pro medián svých povolených denních obchodů na úroveň dosud nejvyšší síly.[/quote]

V západních médiích jsme o takovýchto věcech moc neslyšeli, ale konvertibilita čínského Juanu je hodně velká věc. Až dosud byl Juan pouze přímo směnitelný na dolary a jeny. Teď se to ale rychle mění. Čínská vláda letos až dosud uzavřela dohody o konvertibilitě měny s Austrálií a Novým Zélandem.

Takže místo, aby Číňané museli Juan měnit na US dolary, aby obchodovali s Austrálií a Novým Zélandem, tak teď mohou US úplně z tohoto procesu odbourat.

Ale zrovna teď neexistuje nic, co by čínskému Juanu dávalo oproti US dolaru významnou konkurenční výhodu. Pokud čínské úřady opravdu chtějí, aby Juan nakonec nahradil US dolar jako primární rezervní měna planety, potřebují udělat něco, co přiměje zbytek světa, aby ho chtěl používat.

A toho mohou dosáhnout přes podložení Juanu zlatem. Ve skutečnosti se ozývají neustálé fámy, že to Čína usilovně připravuje.

Např. the Economic Policy Journal nedávno poukázal, že Dr. Pippa Malmgren, president a zakladatel Principalis Asset Management, který kdysi pracoval v Bílém domě jako poradce presidenta Bushe tvrdí, že Čína má plány na změnu Juanu na „tvrdou zlatem podloženou měnu“, která bude mít jasnou konkurenční výhodu proti rychle se znehodnocujícím papírovým měnám, které v současnosti používá zbytek planety…

[quote align="center" color="#999999"]

Nejzajímavějším kouskem této skládačky je to, že Čína se objevila jako největší nákupčí zlata, převážně mimo trh. Chtějí, aby se Juan vynořil jako tvrdá, zlatem podložená měna do světa, kde se všichni ostatní rozhodli k inflaci a devalvaci.

Nedávné dvojstranné dohody s Austrálií, Francií, Ruskem a Singapurem a mnohé další odráží tuto touhu vytlačit USD jako světovou rezervní měnu.

To by mohl být zajímavý a dlouhý závod mezi Čínou dosahující konvertibility a centrálními bankami Západu ztrácejícími věrohodnost.[/quote]

I další analytici jsou plně přesvědčeni, že cílem Číny je zlatem podložený Juan. Následující je to, co nedávno řekl finanční manažer King World News Stephen Leeb:

 

[quote align="center" color="#999999"]

Země spolu zatím jedna s druhou bojovaly, aby zlevnily své měny. Problém s levnými měnami je v tom, že pak jsou komodity dražší. A tak se Čína rozhodla přijmout tvrdší měnu. 

Ten pohyb Juanu skoro přes noc byl jedním z nejvýznamnějších vzepjetí, jaké jsem kdy viděl. Jak jsem řekl, Juan vyrostl na nejvyšší hodnotu všech dob. Juan za pouhých devět měsíců nabral proti US dolaru zhruba 5%. Čína rovněž za poslední měsíc dovezla přes 200 tun zlata.

To je ohromné množství. To znamená dovoz rychlostí přes 2 400 tun zlata ročně. To prostě přiblížilo okamžik, kdy se Čína stane největším držitelem zlata na světě. Čína viděla, jak zlato padá, ale nenakupovala jen během propadu, místo toho nakupovala tolik, kolik jim trh dal. A zase vidíte, jak Juan stoupá, a to činí pro Číňany cenu zlata ještě levnější.

Je to jen otázkou času, kdy Čína podloží Juan zlatem. To protlačí Juan do popředí a do centra dění jako klíčový prvek k tomu, aby se stal součástí koše světových rezervních měn. Čína tohle poselství zachytila. Dělají vše, co se jim může dařit, aby si zařídili svou dominanci nad světem, zvláště v aréně komodit. Jejich měna vzlétá a oni dováží tolika zlata, kolik jen mohou.[/quote]

A bezpochyby Čína hromadí ohromná množství zlata. S tím souhlasí všichni. Co ale nikdo přesně neví, kolik toho zlata Čína teď už nakřečkovala, protože to Čína nikomu neříká.

Jeden nedávný odhad klade čínské zlaté rezervy na více než 7 000 tun zlata, potenciálně to ale může být i daleko více. Až Čína nakonec tomu zbytku z nás řekne, kolik zlata vlastně má, tak to asi bude tak jeden dva tahy před šachmatem.

T o, co víme, je, že Čína zrovna teď dováží absolutně nesmírné množství zlata, a to i když je Čína už také jedničkou v produkci zlata na planetě.

Podle Reuters bylo v březnu dovezeno z Hong Kongu do Číny více než 223 tun zlata. To zastínilo předchozí rekord 114 tun z prosince.

Celkově se čínský dovoz zlata z Hong Kongu v roce 2012 ztrojnásobil a konečné číslo za rok 2013 absolutně rozdrtí i to, co jsme viděli v roce 2012.

Něco se jasně děje.

Čína masivně hromadí zlato a současně s tím se pokouší o podstatný nárůst mezinárodního vlivu Juanu.

Netřeba k tomu geniality, abychom viděli, kam to všechno směřuje.

Pokud se Čína rozhodne podložit Juan zlatem a už v mezinárodním obchodu nepoužívat US dolar, bude to mít na US ekonomiku devastující účinek. Poptávka po US dolarech a US dluzích spadne jako kámen a ceny těch věcí, co si každý den nakupujeme, vyletí. V takovém okamžiku bychom mohli zapomenout na levný benzin či levný čínský dovoz. Celý náš způsob života závisí na tom, že US dolar je primární rezervní měnou světa a že jsme schopni si velice levně dovážet. Pokud zbytek světa (vedený Čínou) začne US dolar odmítat, vyústí to do masivního tsunami návratu měny k našim břehům a do velice bolestných korekcí naší životní úrovně. Dnes je většina US měny ve skutečnosti používána mimo Spojené státy. Pokud se to jednoho dne změní, tak už nebudeme schopni vyvážet svou inflaci, což pro nás bude znamenat těžké potíže.

Takže nespouštějte z Číny oči a pátrejte po každé zprávě o Juanu.

Nestane se to příští týden nebo příští měsíc, ale nakonec bychom mohli spatřit Čínu, jak podkládá Juan zlatem. Až k tomu dojde, bude to pro Spojené státy naprostá a totální finanční katastrofa.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com