Útok sil mezinárodní koalice, namířený „omylem“ proti stanovišti syrské armády, může přijít Ameriku draho, domnívá se Daniel Larison, pozorovatel časopisu The American Conservative. (ilustrační foto) V Pentagonu prohlásili, že nálet mohl být proveden následkem „omylu rozvědky". Jestliže připustíme, že je to skutečně tak, tak tato chyba staví USA do velmi trapné a destruktivní situace, říká novinář. Kromě toho ukazuje, jak nebezpečná může být bombardovací kampaň v podmínkách mnohostranné občanské války, jako teď v Sýrii.


Situace je o to složitější, že nálet byl proveden proti vojskům, bojujícím proti Islámskému státu (organizace, zakázaná v RF-pozn.red.).

„Omyl" USA v podstatě pomohl teroristům a tento argument může použít proti Washingtonu Moskva nebo Damašek. Kromě toho, k incidentu došlo v mimořáděně nevhodnou chvíli — právě po uzavření dohody s ruskou stranou o zastavení střelby v Sýrii, dodává pozorovatel časopisu.

Po události se začaly objevovat výzvy, určené americké vládě, aby vysvětlila nálet na vojáky, bojující proti IS, a omluvila „chybné" jednání, které pomohlo teroristům.

Taková „tvrdá pozice" vůči Sýrii hrozí prudkým zvýšením napětí a v perspektivě by mohla zničit veškeré šance na diplomatické řešení situace, uzavírá novinář.

Letadla „protiisilovské koalice" v sobotu zaútočila čtyřikrát na syrská vojska, nacházející se v obklíčení bojovníků IS blízko Dajr-az-Zauru. Zahynulo 62 vojáků, asi 100 lidí bylo zraněno. V Pentagonu vyjádřili „politování" a řekli, že cílem náletů měli být teroristé.