Ještě jsme se nestačili vzpamatovat z konce světa a napadení srbských upírů v loňském roce a už tu máme další neštěstí: nedávno se na Ukrajině objevila čupakabra – legendární vybájený tvor pocházející ze Střední Ameriky. Čupakabra má být čtyřnohý tvor, něco mezi psem nebo kojotem s tesáky a prasečím rypákem, pocházející z Portorika, jehož obětí se stává domácí dobytek, ze kterého vysává krev. Takový upír ve zvířecím světě. Oficiální zoologií ale samozřejmě neuznávaný, stejně jako Nessi nebo sněžný muž. Za posledního půl roku už někdo desetkrát napadl domácí dobytek. Areálem lovu tajemného zvířete se stala Kyjevská, Lvovská, Chmelnická, Ternopolská a Černigovská oblast.

Tentokrát byla tato nestvůra spatřena v Karpatské oblasti, v horské vesnici Golyň, kde se její obětí stali roční králíčcí. Rodina Paraščakova už mnoho let pěstuje králíky, něco takového se ale na jejich farmě stalo poprvé. Jak vyprávěla paní domu Lesi Paraščaková, neznámé zvíře doslova prohryzalo zámky v klecích a vysálo všem králíkům krev. Nejneuvěřitelnější je ale to, že tělíčka zvířat zůstala absolutně nedotčená. A to znamená, že se do králíkárny jen sotva vloupala liška nebo vlk.

Zdejší pes, obrovský kavkazský ovčák Lajma se dokonce během nočního přepadení králíků ani neprobudil.

Zoolog Dmitrij Isonkin se pokusil vysvětlit Hlasu Ruska, proč je existence čupakabry pouze jednou z horských legend, a kdo mohl ve skutečnosti vysát krev zvířat na Ukrajině:

„Samozřejmě, že všechny ty strašlivé příběhy o zvířatech, kterým vysála krev tajemná čupakabra, nejsou ničím jiným než smyšlenkami lidí – buďme upřímní – ne právě vzdělaných. Tím spíš, že na vlastní oči nikdo tohle tajuplné zvíře neviděl, a všichni, kdo ho údajně viděli, se často ve svých vyprávěních rozcházejí. Podobným způsobem mohou obyčejně přepadat zvířata tvorové nemocní vzteklinou, zvlášť pak v období hydrofobie. V tomto stádiu nemoci se prudce zvyšuje citlivost smyslových orgánů při jejich podráždění – při prudkém světle, různých zvucích (zvířata mohl přilákat hluk v klecích) a velké žízni. Nemocná zvířata začínají být agresívní, mohou se u nich objevit halucinace. To znamená, že opravdu zaútočí, těla se ale nedotknou“.

Jestli tomu tak je či nikoli, těžko říct. Zatím hodnověrné vědecké údaje potvrzující existenci čupakabry nemáme. Přesto se ale ve vědeckých institucích některých zemí konají výzkumy na základě získaných stop, které po sobě zanechal, jak se dá předpokládat, právě tento tvor.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>