Vojenská spolupráce s USA pro urovnání konfliktu v Sýrii pomůže Rusku obnovit status supervelmoci a dá mohutný podnět k zesílení boje proti teroristické skupině Islámský stát (IS, zakázán v RF), píše The Independent. Potrvá-li příměří v Sýrii, které nabylo platnosti 12. září, sedm dnů, a podaří-li se OSN dopravit humanitární pomoc do Aleppa, zřídí Moskva a Washington koordinační středisko pro společné letecké útoky na teroristy, podotýká autor článku.


Jak zdůrazňuje časopis, strategie realizace společné rusko-americké kampaně v boji s IS se stala nejvíce nečekaným aspektem dohody o Sýrii. Plán předpokládá, že umírněná opozice se musí oddělit od Fronty an-Nusrá, po jejíchž pozicích se budou i nadále zasazovat letecké údery.

Podobných skupin je ale příliš málo, a když se pokusí vystoupit proti bývalým spojencům, mohou být zničeny ještě před příchodem pomoci, píše časopis. Kromě toho je ve společné rusko-americké kampani jeden „záhadný" prvek. Letecké útoky obou stran proti teroristům byly dost účinné, pro likvidaci identifikovaných cílů budou ale potřebné pozemní síly.

A otázka spočívá v tom, kdo právě tato vojska poskytne, uzavírá autor článku.