Ač se US určitě dopustily v Sýrii některých strategických kiksů epických rozměrů vyvolávajících vážné otázky o tom, jak „inteligentní“ opravdu ty inteligenční služby jsou, tak lze jen málo pochybovat, že když se dostaneme za to papouškování médií, tak v Pentagonu a v Langley moc dobře chápou, co se na Středním východě děje. Takže význam rusko-íránské „družby“ v Sýrii těžko někomu v US ozbrojených silách ušel a můžete se vsadit, že během posledních 72 hodin došlo k několika dost vysoce postaveným diskusím o nejlepším způsobu, jak Moskvě s Teheránem překazit jejich mocenskou hru, než se rozlije i do Iráku a skoncuje s upadajícím washingtonským vlivem v Bagdádu.


Jak jsme to formulovali v pátek, „pokud Rusko posílí íránské pozice v Sýrii (rozšířením vlivu a kapacit Hizballáhu) a pokud ruské letectvo účinně převezme kontrolu nad Irákem, tak Írán prosadí větší vliv nad vládou v Bagdádu, a křehká rovnováha sil, která v regionu existovala, se převrátí na hlavu, a když se rozehrají takovéto události, tak nelze předpokládat, že Washington, Rijád, Jeruzalém a Londýn tu rovnováhu nechají zesnout v pokoji.

Takže teď se značnou jistotou někteří experti předpovídají, že Saúdská Arábie, Katar a Turecko přistoupí k odporu vůči ruským vojskům, pokud bude Moskva nadále Asadovi dobývat úspěchy. Zde má Guardian více:

[quote align="center" color="#999999"]

Regionální mocnosti potichoučku, ale účinně nalévají peníze, zbraně a další podporu skupinám rebelů, které dělají silám Damašku největší škody. Když tak činí, tak mohutně investují do konfliktu, na který pohlíží jako na součást širšího regionálního zápasu o vliv se svým úhlavním rivalem Íránem.

Během toho týdne, kdy prováděla Moskva tucty náletů, tak tyto země dávaly na srozuměnou, že zůstanou přinejmenším tak odhodlané odstranit Asada, jako je odhodlána Moskva ho udržet.

Regionální mocnosti potichoučku, ale účinně nalévají peníze, zbraně a další podporu skupinám rebelů, které dělají silám Damašku největší škody. Když tak činí, tak mohutně investují do konfliktu, na který pohlíží jako na součást širšího regionálního zápasu o vliv se svým úhlavním rivalem Íránem. Během toho týdne, kdy prováděla Moskva tucty náletů, tak tyto země dávaly na srozuměnou, že zůstanou přinejmenším tak odhodlané odstranit Asada, jako je odhodlána Moskva ho udržet.

„Ruská intervence je pro ty, kdo podporují opozici, ohromným výbuchem do tváře, zvláště ty v regionu – Katar, Saúdskou Arábii a Turecko – a nejspíš to vyvolá silnou reakci, co se týče kontra-eskalace,“ řekl vedoucí politický člen Evropského výboru pro mezinárodní vztahy Julien Barnes-Dacey.

Spolu s tím, jak se Syrská občanská válka rozvíjela, dávala Saúdská Arábie svůj postoj jasně na srozuměnou, říkají analytici. „Od počátku syrského povstání, se na Bashara al-Assada pohlíželo tak, že musí jít. A nedošlo k vůbec žádným náznakům, že by Rijád svůj postoj změnil,“ řekl Mohammed Alyahya, asociovaný člen Centra krále Faisala pro výzkum a islámské studie v Rijádu.

„Co je Rijádu a jeho regionálním spojencům jasné, je to, že nedávná ruská a íránská eskalace pouze vytvoří ještě nestabilnější region a prolije ještě více krve,“ řekl.

Rijád soustředil svou podporu pro rebely na jihu, říkají analytici, přičemž spojenecké Turecko a Katar údajně podporovaly severní rebely včetně konzervativních islamistických militantů jako Ahrar al Sham.

Tato skupina nedávno v alianci s Jabhat al Nusra přidruženou k al-Kaiídě dosáhla na severu s Asadem lokálního zastavení palby. Její úspěch v potýkání se s vládními silami je považován za jeden z podnětů k tomu, aby byli v ruské bombardovací kampani zařazeni mezi první cíle jejich tryskáčů.

„Nadcházející úsilí se s největší pravděpodobností soustředí na posílení účinnosti velkých koalicí, koordinace a kooperace mezi nejvlivnějšími a nejúčinnějšími skupinami v Sýrii,“ řekl regionální analytik Ali Bakeer. [/quote]

Samozřejmě, že to nebude fungovat.

Říkejte si, co chcete o tom, jak může být gerilové městské válčení úspěšné, když přijde na vzdorování konvenční armádě (k příkladům patří Vietnam, Sovětsko-afghánská válka a Somálsko během debaklu s Černým jestřábem), tak ale dezorganizace syrského odporu v kombinaci s faktem, že v poli má své dobře vyzbrojené milice Írán kombinované ještě s Hizballáhem poskytujícími pozemní podporu ruským náletům, znamená, že situace je pro různé skupiny podporované Rijádem a Doha operující v Sýrii jedině beznadějná.

Jediným způsobem, jak tu obrátit příliv, je přímá intervence.

Ale zrovna tak, jako není Írán ochotný riskovat přímou intervenci na straně Houthiů v Jemenu, tak nejspíš ani Saúdská Arábie a Katar nebudou ochotny riskovat přímou intervenci za své zástupné armády v Sýrii. Problém pro Rijád a Doha je to, že Sýrie je daleko strategicky důležitější než Jemen. Tady je to zase od Guardian:

[quote align="center" color="#999999"]

Saúdská Arábie s Katarem už zabředly do drahé a krvavé války v Jemenu, která omezuje jejich vojenské a finanční zdroje. Také se podřizují Západním zákazům předávání hi-tech zbraní – včetně raket schopných sestřelovat letadla – kvůli strachu, že by v tom zmatku války mohly padnout do nesprávných rukou a být použity proti jejich výrobcům samotným.

„Nezodpovězenou otázkou dneška je množství síly v kombinaci s účinností, kterou budou ochotny regionální mocnosti položit na stůl,“ řekl Banes-Dacey. „Zkusí teď Saúdové vzít věci do svých rukou opravdu rozhodně, včetně poskytnutí sofistikovaných zbraní rebelům, které jim dlouho odpírali.

„Nový saúdský král Salman už projevil ochotu být daleko asertivnější a přijmout opatření, jímž království bere věci do vlastních rukou. Pokud by Saúdové viděli, že se jim situace vymyká z rukou a dostali by opravdu pocit, že Íránci v Sýrii konsolidují své pozice, tak bychom se mohli dočkat daleko silnější reakce.“ [/quote]

A když mluvíme o „silných odpovědích“, tak Rusko v neděli nadále zasahuje proti-režimní cíle už čtvrtý po sobě následující den, čímž dobře plní slib ministerstva obrany, že útoky vystupňují. Zde je to od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Nálety tryskáčů podezřelých, že jsou ruské, zasáhly v neděli cíle kolem města Talbishe v západní Sýrii, řekli obyvatelé a skupina, která monitoruje občanskou válku v Sýrii, den poté, co Rusko slíbilo svou vzdušnou kampaň vystupňovat.

Ambulance spěchaly se zraněnými lidmi do nemocnice v Talbiseh severně od města Homs a jeden obyvatel řekl, že nejméně pět těl vyzvedli v západní části tohoto města.

„Prozatím na toto městečko došlo k šesti nebo sedmi náletům,“ řekl Abdul Ghafar al Dweik, bývalý vládní zaměstnanec a dobrovolný záchranář. Řekl, že věří, že nálety provedly ruské tryskáče.

„Objevily se náhle… U syrských letadel jsme dostávali varování, ale teď jsme je zčista jasna spatřili až nad hlavami,“ řekl.[/quote]

Říkali jsme zas a znova, že o tom není sporu, že ruské nálety přispějí k lidskému utrpení v Sýrii. Konec konců, když házíte bomby do obydlených oblastí, tak ať si Moskva říká, co chce, musíte civilisty zákonitě zabíjet (včetně žen a dětí). Ale ty zdůrazněné pasáže by neměly přijít jako překvapení. Když chcete, aby vaše nálety byly účinné, tak nikoho nebudete dopředu varovat, pokud ovšem nechcete shazovat atomovku, kdy můžete civilistům říci, aby utekli dopředu, protože si můžete být rozumně jisti, že zkáza bude tak rozsáhlá, že moment překvapení nebude hrát žádnou roli.

Co se týče účinnosti útoků, Kreml se zase holedbá, že ISIS bere do zaječích. Od Bloomberg a ruského ministerstva obrany:

  • Ruské válečné letouny v posledních 24 hodinách provedly 20 misí a zaútočily na 10 cílů ISIS, uvedlo ruské ministerstvo obrany na webu.
  • Letectvo zaútočilo na výcvikové tábory militantů v provinciích Raqqa a Idlib a zničilo výrobnu výbušnin
  • Bojové letouny zničily nejméně 4 muniční depa a několik velitelských stanovišť
  • Ruské síly rozbily „management a logistiku této teroristické organizace“ a způsobily škody jejím infrastrukturám používaným k přípravám teroristických útoků“

A tady máme Davida Camerona zase s opakováním obvinění, Asad je „řezník“, od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko „podporuje řezníka Asada, což je od nich a pro svět strašlivá chyba,“ řekl Cameron v neděli v „Andrew Marr Show“ v televizi BBC. „To učiní tento region ještě nestabilnější, což povede k další radikalizaci a zvýšení terorismu.“

Cameron pokračoval: „Řekl bych jim, změňte kurz, přidejte při útocích na ISIL k nám, ale s uznáním toho, že když chceme bezpečný region, tak je třeba k Asadovi nějakou alternativu,“ za využití alternativního určení za Islamistický stát. Asad „přeci nemůže Syrský lid sjednotit.“[/quote]

Ano, Asad „nemůže Syrský lid sjednotit,“ protože to přeci je všechno jen o tom sjednocení, což vysvětluje, proč Západ dělá všechno a cokoliv, aby posílil rozkoly mezi Syrským lidem po většinu tohoto desetiletí, a s touto poznámkou to uzavřeme následujícím výňatkem z uniklé diplomatické depeše napsané tehdejším zástupcem šéfa syrské diplomatické mise Williamem Reebuckem v roce 2006, což ukazuje, jakou starost Západu dělá syrská „jednota“:

– HRA NA SUNNITSKÝ STRACH Z ÍRÁNSKÉHO VLIVU: V Sýrii panují obavy z toho, že Íránci jsou aktivní jak při přesvědčování šiítů, tak při konverzích převážně chudých sunnitů. Ač jsou tyto obavy často přehnané, tak se v nich odráží prvek sunnitské komunity v Sýrii, která je čím dál rozčilenější z šíření íránského vlivu v jejich zemi prostřednictvím aktivit počínaje stavbou mešit až po podnikání. Jak místní egyptské, tak saúdské mize (stejně jako prominentní syrští sunnitští náboženští vůdci) této záležitosti věnují zvýšenou pozornost a my bychom měli úžeji koordinovat s jejich vládami způsoby k lepšímu publikování a zaměření pozornosti v regionu na tuto záležitost.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]