Nejkontroverznější jaderná bomba, jakou kdy USA plánovaly do svého arzenálu – a někteří říkají i nejnebezpečnější – právě dostala z Úřadu národní jaderné bezpečnosti při ministerstvu energetiky volnou cestu. Tato agentura 1. srpna ohlásila, že B61-12 – první národní řízená čili „chytrá“ jaderná bomba – zakončila čtyřletou fázi vývoje a testování a je teď už ve fázi výrobního inženýringu, což je konečná fáze než se rozjede výroba v plném rozsahu naplánovaná od roku 2020.


Toto oznámení přichází tváří v tvář opakovaným varováním civilních expertů a některých vysokých vysoce postavených vojenských činitelů, že tato bomba, kterou budou nosit trysková letadla, by mohla při konfliktech svádět k nižším zábranám při používání kvůli její přesnosti. V této bombě se snoubí vysoká přesnost s explozivní silou, kterou lze regulovat.

Prezident Barack Obama neustále sliboval omezování jaderných zbraní a vzdání se zbraní, co by měly mít úplně nové válečné schopnosti. Ovšem program B61-12 vzkvétal po politickou a ekonomickou záštitou obranných dodavatelů jako Lockheed Martin Corp., jak loni zdokumentovalo vyšetřování Reveal z Centra pro investigativní reportáže.

B61-12 je za 11 miliard $ za asi 400 bomb nejnákladnější americkou jadernou bombou vůbec – což ilustruje tu neobyčejnou sílu atomového křídla toho, co prezident Dwight D. Eisenhower nazval „vojenskoprůmyslovým komplexem“, který se teď přeznačkoval na „jaderný podnik.“ Tato bomba se nachází v samotném srdci probíhající modernizace americké jaderné výzbroje, naplánované za cenu 1 bilionu $ na příštích 30 let.

Téměř všichni souhlasí, že potud, pokud jaderné zbraně existují, tak určitá modernizace sil USA zapotřebí je kvůli zastrašení dalších zemí od eskalace jaderných zbraní během konfliktu. Ale kritici zpochybňují extravaganci a rozsah současných modernizačních plánů.

Koncem července napsalo 10 senátorů dopis Obamovi, v němž naléhali, aby využil svých posledních měsíců v úřadu „k omezení té rozhazovačnosti za jaderné zbraně a ke snížení rizika jaderné války“ a mimo jiné „k omezení rozsahu plánů na jadernou modernizaci.“ Konkrétně naléhali, aby prezident zrušil nové jaderné z letadla vypouštěné křižující střely, na které teď Letectvo vypisuje soutěže u obranných kontraktorů.