Francouzský učenec v oboru islámu má pro Evropu chmurné varování, když tvrdí, že ve třetí generaci mladých muslimských mužů narůstá radikalizace a ta asi kontinent dovede k občanské válce. Profesor politických věd na jedné z nejprestižnějších francouzských univerzit Sciences Po, Golles Kepel, tvrdí, že současná vlna islamistického terorismu v Evropě není ani tak moc válkou Západní civilizace proti islámu, ale spíše válkou uvnitř islámu samotného.


V důsledku toho, se celá generace přiklání k extremistickým wahábitistickým a salafistickým hnutím, která nechtějí jen zabrat Evropu, ale ještě více odstranit umírněnou islámskou opozici, hlásí Die Welt.  

Profesor Kepel předpovídá, že rostoucí počet muslimů, kteří formují to, co nazval „Džihádistickou generací,“ bude nejspíš nadále v evropských městech páchat teroristické činy.

Cílem tohoto teroru není vyprovokovat politickou změnu, ale spíše rozdmýchat nenávist k muslimům ve zbytku společnosti, o čemž věří, že to nakonec radikalizuje dostatek muslimů až do té míry, že v Evropě vypukne plnocenná občanská válka.

Dlouhodobým cílem Džihádistické generace je Evropu zničit občanskou válkou a pak z jejího popela vybudovat islamistickou společnost, řekl profesor Kepel. Tato strategie je podobná expanzi Islamistického státu v Sýrii, Iráku a Libyi, kde se teroristickým organizacím podařilo využít chaosu občanské války k pozvolnému vybudování svých sil, k nárůstu moci a k rychlým úchvatům území.

Ač Prof. Kepel říká, že většina muslimů se terorismu aktivně neúčastní ani se do teroristických skupin nezapojuje, tak tvrdí, že nárůst salafismu mezi mladými lidmi v kombinaci s pocitem povolanosti a spolu s nedostatečným výhledem na normální pracovní uplatnění znamená, že třetí generace muslimů bude mít daleko větší sklon přidávat se k radikálním skupinám.