V Německu už zase vybuchují salvy v další bitvě mezi německým ministrem financí Wolfgangem Schaeublem a Evropskou centrální bankou ECB. Schaueble zavrhl návrh šéfa ECB Maria Draghiho z tohoto týdne, že Německo by mělo využít svého fiskálního manévrovacího prostoru ke snížení svého exportního přebytku. Reuters hlásí, že Schaeuble z Německa z toho německého exportního přebytku obviňuje ECB. 


Reuters hlásí, že Schaeuble z Německa z toho německého exportního přebytku obviňuje ECB. 

Německo nemá žádné plánky na snižování svého exportního přebytku, řekl v pátek ministr financí Wolfgang Schauble, jelikož Evropská centrální banka (ECB) nezměnila svou monetární politiku, která vedla ke slabšímu euru, což následně posílilo německé exporty.

„Už předtím, než se Evropská centrální banka rozhodla pro svou neobvyklou monetární politiku, která vedla k značnému propadu směnného kurzu eura, jsem řekl, že my německý exportní přebytek značně zvýšíme,“ řekl Schauble reportérům.

„Kdyby přebytek eurozóny jako celku vyrostla o celkem 3,6 procenta, tak by se nikdo nemohl divit, kdyby německý export vyrostl také, když ne o 3,6 procenta, tak aspoň o 2 procenta,“ řekl před schůzkou evropských ministrů financí.

Když byl Schaueble tázán, zda má nějaký plán na snížení německého exportního přebytku, tak řekl: „Ještě jsem neslyšel, že by ECB měnila svou monetární politiku.“

V Mnichově sídlící ekonomický institut Ifo uvedl, že německý přebytek na běžném účtu letos nejspíš prorazí nový rekord 278 miliard euro (313,28 miliard $), čímž opět překoná i ten čínský a bude tak největší na světě.

Rozhodné NE

To vnímám jako rozhodné „ne“ na Draghiho návrh, že Německo by měla snížit svůj exportní přebytek.

 

Cíl 2

Žádná diskuse o problémech eurozóny by nebyla úplná bez diskuse o Cíli 2, tj. o zrůdnosti spáchané zakladateli eurozóny a o jednom z kazů eura, které z něj činí zmetek.

Cíl 2 znamená Trans-evropský systém automatického vypořádání hrubých plateb v reálném čase. V něm se odráží kapitálové odtoky od „Středomořského klubu“ zemí Jižní Evropy (Řecka, Španělska a Itálie) do bank v Evropě Severní.