Prezident Evropské rady pokáral „odtržené“ evropské elity a řekl, že „chaos“ s migrační krizí za poslední rok přispěl k odhlasování Brexitu, když oznámil schůzi o tom, jak tento blok udržet pohromadě. „Musíme lidem pomoci obnovit důvěru ve skutečnost, že EU by jim měla sloužit, zaručit jejich ochranu a sdílet jejich pocity,“ řekl bývalý polský prezident Donald Tusk.


„V těchto dnech jsou evropské elity až příliš často odtržené od reality,“ dodal.

Během rozhovoru s Reuters v Lucembursku vysvětlil, že bude 16. září předsedat schůzi vůdců EU v Bratislavě, kde k vrcholným tématům agendy budou patřit politické důsledky odhlasování Brexitu.

Po zopakování postoje prezidenta Komise EU Jean-Claude Junckera, který trvá na tom, že o podmínkách odchodu Británie se nebude diskutovat, dokud nebude spuštěn Článek 50, řekl: „Je třeba prodiskutovat, co pro Evropskou unii znamená Brexit politicky… Není naším záměrem mluvit o Británii v Bratislavě ani o naší vyjednávací strategii vůči Británii. Náš postoj je krystalicky čirý: nebude žádné vyjednávání do výpovědi.“

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker (L) a prezident Rady Donald Tusk dávají společnou tiskovou konferenci po maratónu na summitu o tom, jestli Británie v EU zůstane, Brusel, 20. února 2016. (JOHN THYS/AFP/Getty)