Ruská letecká základna v Sýrii je potřeba k boji s teroristy na vzdálených přístupových cestách. Oznámil to v pořadu Vesti v televizní stanici Rossija 1 ministr obrany Sergej Šojgu. „Naše základna je tam potřeba proto, abychom mohli s těmito bandity bojovat daleko od našich hranic", řekl ruský ministr. Kromě toho prohlásil, že na území Sýrie se nachází i mnoho občanů Ruska nebo zemí bývalého Sovětského svazu.


„Přitahováno jako magnetem sem proudí obrovské množství zbraní absolutně ze všech území. Použil jsem slovo absolutně, protože vím, o čem mluvím", řekl Šojgu.

V srpnu předložil ruský prezident Vladimír Putin Státní dumě k ratifikaci návrh dohody uzavřené mezi Moskvou a Damaškem o časově neomezeném rozmístění letecké skupiny v oblasti letiště Hmeimim (provincie Lázikíja).

Rusko rozmístilo v Sýrii leteckou skupinu a skupinu zabezpečujících útvarů v září roku 2015. V březnu roku 2016 vydal Putin rozkaz ke stažení hlavní části vojenského kontingentu ze Sýrie, protože byly vyřešeny prakticky všechny úkoly, které měli armádní činitelé splnit.