Akce Ruska umožnily zabránit úderu 624 okřídlených raket NATO na Sýrii, prohlásil v pondělí ruský ministr obrany Sergej Šojgu. „Situace ve vztahu k Sýrii se měnila a když se zeptáte: co by se stalo, kdyby se našemu prezidentovi nepodařilo přesvědčit a realizovat myšlenku odevzdání a likvidace chemických zbraní? …


Byla to doslova otázka jediného dne, a máme-li mluvit pouze o okřídlených raketách, pak bylo, pokud se pamatuji, takových raket, kterými se chystali zasadit masívní úder v Sýrii, 624", řekl Šojgu ve vysílání televizní stanice Rossija 24.

Kromě toho prohlásil, že po tak rozsáhlém útoku by bylo mimořádně složité obnovit státní strukturu v Sýrii. Ruský ministr podotkl, že Rusko a USA se už přiblížily k tomu, aby začaly společně bojovat se skupinou Islámský stát v Aleppu.

V roce 2013 se v průběhu jednání v Ženevě podařilo Rusku přesvědčit USA, že mírové urovnání krize v Sýrii je možné, což také bylo zahájeno po použití chemických zbraní na předměstí Damašku. Strany se dohodly o vojenském nevměšování a o likvidaci syrských chemických zbraní do poloviny roku 2014.