Washington požaduje od Filipín vysvětlení v souvislosti s urážkami, kterými prezident této země Rodrigo Duterte častoval amerického velvyslance v Manile Philipa Goldberga, prohlásila oficiální mluvčí ministerstva zahraničí USA Elizabeth Trudeauová.  Filipínský prezident obvinil Goldberga z vměšování do záležitostí jeho země, a zahrnul ho celou spoustou urážlivých přívlastků.


Trudeauová zdůraznila, že „Washingtonu jsou známa tato slova adresovaná velvyslanci Goldbergovi", a zdůraznila, že jsou nepřijatelná ( U.S. Ambassador Philip Goldberg was a “homosexual” “son of a bitch” who “really annoys me. ).

„Požádali jsme (chargé d'affaires pro záležitosti Filipín) Patricka Chuasota, aby se dostavil na ministerstvo zahraničí a tato slova vysvětlil", řekla mluvčí ministerstva zahraničí USA.

Podrobnosti besedy se zástupcem Filipín ale neuvedla, zdůraznila pouze, že se uskutečnila v pondělí. Současně vyslovila obavy v souvislosti s tím, že na Filipínách jsou zadržování současní i bývalí úředníci, které podezírají z obchodování s drogami.

„Jsme touto situací znepokojeni, kromě toho nás znepokojují vraždy lidí podezřelých ze zapojení do obchodování s drogami na Filipínách", zdůraznila Trudeauová, která současně vyzvala filipínské úřady, aby „učinily opatření, která by zajistila dodržování zákonnosti v souladu se závazky v oblasti dodržování lidských práv".

Zdroj breitbart.com