Konstruktéři solárních panelů ze společnosti Rawlemon vytvořili skleněnou kouli, jež sama vyhledává zdroje sluneční energie a dokáže zkoncentrovat sluneční světlo až 10 000 krát. Společnost tvrdí, že její β-torický systém je o celých 35% účinnější než tradiční dvouosé fotovoltaické modely. Navíc je prý jejich plně otočná a počasí-vzdorná koule schopná získávat energii z měsíčního záření. β-torický systém vynalezl německý architekt žijící v Barceloně, André Broessel.


Snažil se vytvořit solární panel, který je možné zasadit do zdí budov , aby mohli fungovat zároveň jako okna i jako generátory energie. Pozoruhodné na jeho projektu není jenom efektivita, ale i schopnost získávat energii z lunárního záření .

Tyto kulaté generátory jsou schopné zkoncentrovat rozptýlené měsíční světlo ve stálý zdroj energie.  Futuristický β-torický systém se těší značné pozornosti díky svému čistému a krásnému designu ( navzdory obrovskému potenciálu solární energie jsme ještě neviděli mnoho krásných technologií na získávání solární energie).

 




Těšíme se, jak architekti zapojí tyto kulaté generátory do programů alternativních energií a budoucích designů svých staveb.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: inhabitat.com