Ministerstvo obrany USA posílá poprvé za deset let do oblasti Tichého oceánu letku supermanévrovatelných strategických bombardérů B-1B Lancer, informuje regionální americké velení (PACOM). Letadla dorazí v sobotu na základnu Andersen na ostrově Guam, který je součástí Mariánských ostrovů a je majetkem USA. Tyto letouny vystřídají bombardéry B-52. Obsluhovat bojové stroje bude asi 300 příslušníků vojenského letectva, které rovněž za tímto účelem posílají na základnu.


„Není to poprvé, co jsou rozmísťovány letouny B-1 v pásmu odpovědnosti PACOM, je to ale poprvé za deset let", praví se ve zprávě velení.

Zdůrazňuje se, že B-1 má ještě výkonnější zbraně a mimořádné možnosti, pokud jde o zasazování úderů na dálku.

Televize CNN připomíná, že letadla dislokovaná na základně Guam hlídkují v oblasti Jihočínského moře a Korejského poloostrova. V prvním případě dávají USA najevo Číně, že hodlají zabezpečovat svobodu letů a mořeplavby v mezinárodních vodách a ve vzdušném prostoru i přes územní nároky Pekingu. A ve druhém případě vysílají jasný signál KLDR, že hodlají bránit své spojence v regionu — Jižní Koreu a Japonsko.