V pátek 29. července citovala Reuters reakci tureckého ministerského předsedy na přiznání americké vlády, že klíčoví agenty CIA v Turecku jsou teď v tureckých vězeních a jsou obviněni z účasti na pokusu o puč: Turecký ministerský předseda Binali Yildrim zopakoval kurážný tón presidenta Erdogana: ‚Toto je přiznání.‘ Yildrim toto řekl v odpovědi na:


„Ředitel amerického národního zpravodajství James Clapper ve čtvrtek řekl, že ty čistky poškodily boj proti Islamistickému státu v Sýrii a Iráku, když smetly turecké důstojníky, kteří úzce spolupracovali se Spojenými státy. Šéf amerického Ústředního velitelství generál Joseph Votel řekl, že si myslí, že některé vojenské osobnosti, se kterými spolupracovaly Spojené státy, jsou ve vězení.“

Zpráva Reuters rovněž uvedla, že: „Yidirim také řekl, že Turecko zavře leteckou základnu u Ankary, která sloužila jako uzel pro pučistické spiklence, stejně jako všechna vojenská kasárna, která použili.“ Opomněli uvést, že ta letecká základna je americké letiště Incirlik, později ale v tom článku uvedli, že: „Turecko hostí americká vojska a bojové letouny na letecké základně Incirlik, z níž létají mise Spojených států proti militantům Islamistického státu v Iráku a v Sýrii.“ Vazba mezi tím a „leteckou základnou u Ankary, která sloužila pučistickým spiklencům jako uzel, stejně jako se všemi vojenskými kasárnami, která použili,“ nebyla uvedena, ale důsledky těchto vazeb pro americko-turecko-saúdsko-katarsko-UAE-Kuvajtské úsilí o svržení syrského presidenta Bashar al-Assada je značné: USA a Saúdy vedená invaze do Sýrie teď skončí. Nejenže se teď uzavře cesta přístupů zařízená Západní aliancí pro džihádisty do Sýrie, ale také americká kontrola nad touto leteckou základnou NATO skončí – pokud se ovšem nezvrátí tureckým ministerským předsedou vyhlášená politika vlády. A jediná osoba, která ji může zvrátit, je president Tayyip Erdogan – muž na kterého se ten puč zvláště zaměřoval, že jeho si chytí a snad i zabijí.

Turecko bylo pro USA-Saúdy-Katarce-Kuvajťany v jejich operaci za nahrazení sekulárního pro-ruského Bashara al-Assada v Sýrii džihádistickým sunnitským proti-ruským vůdcem, který dovolí přes Sýrii postavit produktovody do Evropské unie k nahrazení ruské ropy a plynu saúdskou ropou a katarským plynem. Skoro všichni z těch desítek tisíc džihádistů bojujících v Sýrii do Sýrie vstoupili přes Turecko. Navíc ty životně důležité zásobovací trasy pro USA a další Západní zbraně a zdravotní vybavení pro tyto džihádisty vedou přes Turecko.

V důsledku toho, když US a jejich saúdští, katarští, UAE a kuvajtští spojenci ztratí Turecko jako spojence v této operaci, tak veškeré Západní úsilí o odstranění Assada zkrachuje, protože všechny průzkumy, i ty, které v Sýrii dělali Západní výzkumníci veřejného mínění, ukazují, že veřejná podpora pro Assada je dost nad 50% a že žádný možný konkurent by proti němu ve svobodných a spravedlivých volbách nemohl dostáhnout procent, která by se mu blížila. (Průzkumy opravdu ukazují, že naprosté většině lidí v Sýrii se hnusí jak džihádisté, tak jejich podpora od USA.) Také z tohoto důvodů generální tajemník OSN Ban Ki-Moon odsoudil požadavek americké vlády, aby byl Assad sesazen a tím byl v podstatě znemožněn jakýkoliv demokratický proces, který by tam mohl být zaveden. Americký požadavek na nastolení diktatury, kterou Američané staví jako předběžnou podmínku ‚demokracie‘, generální tajemník OSN opakovaně zamítl.