„Politici podřadné úrovně“ jako Angela Merkel a její „velice nebezpečná“ migrační politika jsou pro evropskou demokracii větší hrozbou než Islámský stát, říká americký profesor. Profesor Stanfordovy University Fracis Fukuyama rovněž řekl, že revolta pracující třídy proti globalismu už vedla k odhlasování Brexitu a povede k presidentskému vítězství Donalda Trumpa v USA, hlásí Die Welt.


Dr. Fukuyama v rozhovoru s těmito německými novinami řekl, že ač džihádistická ideologie představuje vážnou hrozbu, tak „největší hrozba pro přežití demokracie spočívá v nás samých.“ Když ho požádali, aby to rozvedl, tak konstatoval, že lidé „ztratili důvěru v naše vlastní instituce,“ což umožňuje nárůst a vzepětí populismu, který je důsledkem toho, co nazval „znepokojivou absencí vůdcovství v Evropě“.

Vypíchl německou kancléřku Angelu Merkel, když řekl, že: „Od Německa se očekávalo, že bude zemí, co Evropu povede k míru a prosperitě. Kancléřku Angelu Merkel místo toho zajímá jen souhlas v její vlastní zemi.“ Pak poukázal na její chování během euro-krize, že její střety s Řeckem pro to byly „typické“ s poznámkou, že „teď dělá to samé s italskými bankami.“

Odsoudil i další evropské vůdce za jejich „absenci vůdcovství“ včetně francouzského presidenta Froncoise Hollanda a bývalého britského ministerského předsedy Davida Camerona, které profesor nazval „katastrofou“.