Webové stránky WikiLeaks koncem července uveřejnily záznamy serverů národního výboru Demokratické strany USA, do nichž se nabourali hackeři. Později Julian Assange prohlásil, že zdroj má k dispozici ještě jednu sérii dokumentů o prezidentské kampani Hillary Clintonové, které byly rovněž získány ze serverů výboru. Zpravodaj RT Afshin Rattansi pobesedoval s Assangem a dozvěděl se, proč si všichni myslí, že s tím mají něco společného hackeři z Ruska.


„Servery národního výboru Demokratické strany byly nabourány během minulých let několikrát. Naše zdroje sdělily, že ochrana těchto serverů se podobá švýcarskému sýru. Ředitel Národní rozvědky USA ještě před několika měsíci říkal, že výbory Republikánské i Demokratické strany byly napadány ze strany nejrůznějších subjektů", řekl Assange.

Assange vysvětlil, odkud se vzaly řeči o „ruské stopě" v nabourání do serverů. Kromě WikiLeaks uveřejňovaly dokumenty i další organizace. V metadatech řady jejich souborů, které byly konvertovány z formátu doc do formátu pdf, byly nalezeny údaje, že konverze byla provedena na počítači, jehož systémovým jazykem byla ruština. „To znamená, že buď je do toho zapleten nějaký Rus, nebo někdo chtěl udělat tak, aby to vypadalo, že to způsobil nějaký Rus", zdůraznil zakladatel WikiLeaks.

„Ale to není v těch dokumentech, které jsme uveřejnili my", řekl Assange.

Úplnou verzi interview s Julianem Assangem bude vysílat RT 6. srpna.