NATO se pokouší „demonstrovat sílu“ tím, že upevňuje východní křídlo, dojde-li však ke konfrontaci NATO a Ruska v Pobaltí, nebude mít aliance prakticky žádné šance, píše Die Welt. Na summitu ve Varšavě se domluvily členské země Severoatlantické aliance o poslání čtyř tisíc vojáků do východní Evropy. Toto rozhodnutí se stalo dost sporným — jedni obvinili alianci z „řinčení zbraněmi", jiní zase z rozpoutávání války. Avšak, ať už sledoval tento krok jakýkoli cíl, nebude s to změnit poměr vojenských sil v tomto regionu, především kvůli početní převaze ruských vojsk, zdůraznil autor článku.


Kromě toho má aliance Achillovu patu — asi 100 kilometrů dlouhé území mezi Polskem a Litvou, tzv. Suwalský koridor, který hraničí s Kaliningradskou oblastí na severu a s Běloruskem na jihu. To je nejslabší místo NATO v tomto regionu, podotýká časopis.

Podle prognóz analytického střediska RAND může Rusko v případě konfliktu snadno uzavřít Suwalský koridor a zbavit alianci možnosti přepravovat techniku a zásoby.

„Pěší vojska NATO nebudou moci ustoupit a utrpí porážku přímo na místě", podotýkají experti. Kromě toho může Rusko zorganizovat blokádu vojenských lodí aliance v Baltském moři. Na souši jsou však vojska NATO příliš slabá a nepočetná, aby čelila ruským, uzavírá autor článku.

Zdroj: welt.de