Litevský politolog a vedoucí Střediska pro průzkum východní Evropy Laurinas Kasčiunas označil ruský animovaný film Máša a Medvěd za informační diverzi a další propagandistickou zbraň Kremlu, píše Sputnik Estonsko s odvoláním na Baltnews.lt. Ve své studii Vypracovávání a uplatňování metodiky rozpoznávání propagandistických technologií Kasčiunas rozebírá Zašifrovaná poselství Máši a Medvěda.


„Ve své snaze zapůsobit na tu část veřejnosti, kterou nezajímají zpravodajské a analytické pořady, je Kreml nucen připravovat z propagandistických důvodů i programy nepolitického rázu. Jedním z takových nástrojů je využívání kulturních a zábavních akcí. Je to nezbytné proto, aby bylo možné nepřímo ovlivňovat auditorium a donutit ho, aby uvažovalo tak, jak je třeba"", praví se v textu studie.

Ruský animovaný seriál, který je populární na celém světě, označil Kasčiunas za „jeden z nejvýraznějších jevů poslední doby". Podle jeho přesvědčení se snaží tento film ukázat medvěda (narážka na Rusko) jako dobrého, mírumilovného tvora ochraňujícího malé děvčátko".

"Litevští diváci by neměli sledovat ruskou televizi. V Rusku mohou používat jako informační zbraň cokoli"- k takovému závěru dospívá Kasčiunas.