Země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) učinily podle RBTH významný pokrok ke zřízení struktur, které poslouží jako alternativa k MMF a Světové bance (které jsou pod dominancí USA a EU). Jak hlásí WSJ, USA by také podle plánu některých vynořujících se ekonomik mělo ztratit právo veta ve správní radě Měnového fondu. Tyto země mají už dost vytáček Spojených států k ratifikaci čtyři roky staré dohody o fondu nouzových půjček. Je v tom ovšem i další ztráta věrohodnosti na globálním jevišti, jak to shrnul brazilský ministr financí Mantega, „MMF nemůže zůstat paralyzovaný a odkládat své závazky, že se reformuje.“


Jak hlásí Wall Street Journal, USA podle plánu uvažovaného některými vynořujícími se ekonomikami ztratí svou moc vetovat rozhodnutí správní rady Mezinárodního měnového fondu.

[quote align="center" color="#999999"]

Tyto země mají už dost vytáček Spojených států s ratifikací čtyři roky staré dohody o restrukturalizaci fondu nouzových půjček.

Někteří členové řídícího výboru MMF na sériích víkendových schůzek naznačili svou touhu jednat okamžitě a podtrhovali rostoucí zahraniční nespokojenost ohledně zdržování schválení mezinárodní úmluvy v americkém Kongresu na revizi správy tohoto fondu.

Shromáždění vrcholných finančních činitelů světa tento víkend pokáralo USA formálním politickým prohlášením.

„Jsme hluboce zklamáni pokračujícím zdržováním pokroku v reformě kvót a správy MMF,“ uvedlo komuniké Skupiny 20 největších ekonomik světa.

A různé země, které by měly prospěch z toho, kdyby mohly více mluvit do akcí MMF, teď jen čekají na USA…

„Je třeba už najít nějaké alternativy jak se pohnout dále s reformami, ten největší akcionář totiž neřeší své politické problémy.“ [/quote]

A to je pro globální stabilitu znepokojivé…

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr financí Singapuru a předseda řídícího výboru Tharman Shanmugaratnam řekl, že tohle by mohlo v globální ekonomice způsobit „rozvratnou změnu“.

„Během času s větší pravděpodobností uvidíme slábnoucí multilateralismus, vynořující se regionalismus, bilateralismus a další způsoby potýkání se s globálními problémy,“ řekl na nedělní tiskové konferenci. To ze světa učiní „méně bezpečné“ místo, řekl. [/quote]

A jak hlásí RBTH, vypadá to, že BRICS své úsilí o vytvoření své vlastní alternativy k MMF nijak nezpomalují…

[quote align="center" color="#999999"]

Země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) učinily významný pokrok při zřizování struktur, které poslouží jako alternativa k Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance, které jsou pod dominancí US a EU. Sdílený fond rezervních měn jako náhrada za MMF a Rozvojová banka BRICS jako náhrada za Světovou banku začnou fungovat už v roce 2015, řekl ruský velvyslanec v Large Vadim Lukov.

Brazílie už koncipovala chartu Rozvojové banky BRICS zatímco Rusko zpracovává mezinárodní dohodu o zřízení této banky, dodal. Země BRICS navíc už odsouhlasily výši autorizačního kapitálu nové instituce na $100 miliard pro každého. „Probíhají už rozhovory o rozdělení rozjezdového kapitálu po $50 miliardách mezi partnery a o umístění ústředí této banky. Každá ze zemí BRICS už vyjádřila značný zájem na tom, aby měla ústředí na svém území,“ řekl Lukov.

Očekává se, že příspěvky do sdíleného fondu rezervních měn budou následující: Čína $41 miliard; Brazílie, Indie a Rusko každá po $18 miliardách; a Jižní Afrika $5 miliard. Výše příspěvku odráží velikost ekonomik jednotlivých zemí.

Vytvoření Rozvojové banky BRICS má rovněž politický význam, jelikož to členským státům umožní prosazovat své zájmy v zahraničí. „Je to politický krok, který může zdůraznit posilující se pozici zemí, jejichž názor je často jejich rozvinutými americkými a evropskými kolegy ignorován. Čím je tato unie a její pozice na světové aréně silnější, tím snadnější bude pro její členy chránit své vlastní zájmy,“ poukazuje Natalija Sapoilova, šéfová výzkumné a investiční společnosti Golden Hills-Kapital AM. [/quote]

Možná, že to perfektně shrnuje následující…

Ekonomové varují, že legitimita MMF je v sázce, a říkají, že zahraniční postavení USA podléhá erozi.

Opravdu „erodovalo“…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com