Deportace tří žadatelů o azyl ze Severního Porýní-Vestfálska stála 125 tisíc euro. Jednalo se o dva usvědčené zločince a muže, který se opakovaně pokusil zabránit jejich deportaci. Migranti letěli s malým charterovým letadlem z Düsseldorfu do Guiney. Podle ministerstva vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko činily náklady 124,607.49 euro.


Normální pravidelný let by stál pouze 400 euro za osobu. Nicméně, deportovaní nesměli být přepravováni  normální linkou. Kromě těchto tří Afričanů cestoval v letadle lékař a 13 policistů, kteří Guinejce hlídali. Kromě nich a posádky nebyl na palubě žádný další cestující. 

Koncem ledna byl do své země deportován Bulhar za19,253.08 euro. Na konci března byli deportováni do své vlasti dva Turci, celkové náklady činily 22,192 euro.

Spolková republika Severní Porýní-Vestfálsko deportovala během jednoho roku roku 3.130 neúspěšných žadatelů o azyl. Celkové náklady činily zhruba 1,5 milionu euro. 

"Severní Porýní-Vestfálsko důsledně deportuje. Deportace je nesmírně složitý a nákladný proces zejména u násilných pachatelů, " uvedl ministr vnitra Ralf Jäger (SPD).

Také  další spolkové země mají vysoké náklady na deportaci. Bavorsko vloni deportovalo 4.195žadatelů o azyl za 2,85 milionu euro. Všechny spolkové země dohromady deportovaly 11.300 neúspěšných žadatelů o azyl do konce května tohoto roku. V roce 2015 to bylo 20.888.

Ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU)  začátkem června kritizoval neutěšený stav v deportační politice. Obce a státy mají právo na určení deportace. De Maizière také kritizovalpomalé tempo deportací odmítnutých žadatelů o azyl.

Zdroj: jungefreiheit.depz.cz

Po tom, co Rusko přímo ukázalo na to, že jsou bratři Carnajevovi spojeni s terorismem, americké tajné služby odpověděly, že jsou to „jejich lidé“.

V průběhu tiskové konference to prohlásila oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová.

„Řekli: Jsou to „naši lidé". A pak byly spáchány teroristické činy v Bostonu", řekla Zacharovová.