Na základě ruské iniciativy proběhl telefonní rozhovor mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a americkým prezidentem Barackem Obamou. Prezident Ruska informoval svůj americký protějšek, jako spolupředsedu Minské skupiny OBSE (Rusko, USA a Francie) o mírovém procesu v Náhorním Karabachu, o výsledcích trojstranného setkání s představiteli Ázerbájdžánu a Arménie, Ilham Alijevem a Serzh Sargsyanem v Petrohradě dne 20. června.


Vladimir Putin zdůraznil, že Rusko zorganizovanými rozhovory přispělo ke stabilizaci situace v zóně konfliktu, aby se co nejdříve vytořily podmínky pro dosažení pokroku v mírovém procesu. Barack Obama chválil ruské úsilí a oba prezidenti se dohodli na pokračování aktivní spolupráce v Minské skupině OBSE.

Během diskuse o situaci v Sýrii, Vladimir Putin vyzval Baracka Obamu, aby co nejrychleji oddělily Spojené státy umírněné syrské opoziční síly od  teroristické skupiny Jabhat al-Nusra a dalších extremistů. Obě strany potvrdily svou ochotu posílit koordinaci amerických a ruských vojenských akcí v Sýrii, a zdůraznily důležitost obnovení mezinárodních jednání o Sýrii pod záštitou OSN k dosažení politického smíru.

Prezident Ruska opět poukázal na význam a přísné dodržování Minských dohod ze dne 12. února 2015 Kyjevem, včetně zahájení skutečného přímého dialogu s Doněckem a Luganskem, amnestie, speciální status pro DPR a LPR a společné vypracování zákona o místních volbách. Zdůraznil, že neexistuje žádná alternativa k politickému řešení a zdůraznil potřebu vystupňovat své úsilí při řešení porušování příměří a význam plně v souladu s dohodou o stažení  těžkých zbraní a oddělení stran v konfliktu, ve kterém má

Pozorovatelská mise OBSE  významnou úlohu.

Zdroj: pz.cz korrespondent.net