Slova Semira Yalcina – jednoho z vůdců turecké krajně pravicové strany Nacionalistické hnutí – pronesená oficiálně v Národním paláci kultury v Sofii při založení strany Lyutvi Mestana – DOST (strana považovaná za trojského koně Turecka v Bulharsku). Jen pro připomínku turecká strana Nacionalistické hnutí je spojená s teroristickou skupinou „Šedí vlci“, jejíž člen Alpasan Celik se před pár měsíci naživo před kamerami chvástal scénou, při níž zastřelil ruského pilota poté, co byl u turecké hranice sestřelen ruských tryskáč.


Už před tímto otevřeným prohlášením vůdce turecké parlamentní strany měly být bulharské služby odpovědné za národní bezpečnost v pohotovosti. Tato slova obsahující jednoznačné územní nároky vůči Bulharsku byla navíc pronesena v přítomnosti tureckého velvyslance v Bulharsku Suleimana Gokce, jakož i místopředsedkyně vládnoucí turecké strany Spravedlnosti a rozvoje Fatmy Bethune Seynkaya, která v hale vyřídila přítomným pozdravy od hloubkového strategického experta Ahmeta Davutoglu a ještě všem Bulharům sama popřála. Řekla: „DOST bude jedním z nejsilnějších mostů k rozvoji vztahů mezi Bulharskem a Tureckem.“ Ta samá zahalená osoba také napochodovala na pódium a do záře reflektorů v zeleném hidžábu a chválila Mestana za jeho ochranu menšinám v Bulharsku a konstatovala, že ona ho podporuje v jeho vyhlášení, které před několika měsíci způsobilo, že byl nejdříve svržen z vedoucí funkce ve straně DPS a pak z ní i vyloučen. Na druhou stranu Mestan vyhlásil, jak je hrdý na svou obhajobu Turecka a na plnění své politické povinnosti.

A reakce od zvláštních služeb nebo bulharské vlády – žádná. Že by protestní nóta od ministerstva zahraničí – na to zapomeňte. Všichni zalezli do svých úkrytů a neodvažovali se zvednout hlas.

No, nic nového. Jak už víme, bulharská politická kasta se skládá převážně z laboratorních myší, národních zrádců a zbabělců. Ale chybějící reakce na dnešní diplomatický skandál překračuje všechny meze podlézavosti k našemu jižnímu sousedovi a tomu zbytku bulharské společnosti to ukazuje, že Turecko si bude v Bulharsku mávat svou vlajkou, jak se mu zachce a kdy se mu zachce, a nikdo ho nikdo mu v tom nebude moci ani chtít bránit.