Bradley Birkenfeld je nejvýznamnější finanční vynašeč všech dob, takže byste si mohli myslet, že by měl povzbuzovat k odhalování nových úniků od Panama Papers. Dnes ale Birkenfeld vznáší otázky ohledně zdroje informací, který otřásá režimy po celém světě. „Podle mého názoru je jisté, že za tím je CIA,“ řekl Birkenfeld. – Z článku od CNBC: Swiss Banker Whistleblower: CIA Behind Panama Papers


Minulý pátek jsem vydal článek, Byly „úniky“ Panama Papers ruskou zpravodajskou operací? Zde je něco z toho, co jsem napsal:

Původně to vypadalo jako teorie, kterou stojí za to prozkoumat, ale v dalších dnech jsem dospěl k daleko odlišnému závěru. Hlavní rozdíl mezi tím, co si v současnosti myslím, a tím, co navrhl pan Murray, spočívá v tom, že já si nemyslím, že únikář by byl autentický vynašeč motivovaný veřejným zájmem. Myslím si, že zdroj úniků pracoval pro sofistikovanou zpravodajskou službu.

Skutečnost, že to vypadá, že o tom „Johnu Doeovi“ nic nevíme, mi dělá starosti. Říkejte si o Edwardu Snowdenovi, co chcete, ale ten krátce po svém vynesení vystoupil veřejně a nabídl se světu, aby ho posoudil. Jeho život, kariéra a osobnost byly zcela odhaleny a každý a všichni z nás měli příležitost se rozhodnout sami, zda byla jeho motivace ušlechtilá a čistá, nebo ne.

U toho „Johna Doeho“ z Panama Papers jsme takovou příležitost nedostali a ve skutečnosti se celá ta věc jeví jako scénář vykonstruovaný nějakou zpravodajskou agenturou s velkým rozpočtem. Jakmile jsem se začal točit kolem takovéhoto závěru, stalo se jasnou možností amerického zpravodajství; a to i vzhledem k absenci dopadů na mocné Američany, k zoufalé šaškárně pokusů očernit Putina a k objevení Sorose, USAID, Ford Foundation atd. ve spojení s organizacemi, co o tom referují.

Takže pro někoho, kdo si už myslí, že celá ta povídačka Panama Papers smrdí až do oblak, že nitky vedoucí k uvolnění od CIA vypadají zjevně, je tu ale otázka, není to zas až příliš nápadné? Možná.

V tomto okamžiku bych chtěl, cosi zcela objasnit. Já nevyhlašuji, že znám „skutečný příběh“ za Panama Papers. Pravdou je, že ho nikdo nezná, kromě Johna Doe a lidí, pro které nebo s nimiž pracoval. Jediná věc, kterou se cítím být dost jist, je to, že ta povídačka, kterou nás krmí, není skutečným příběhem. Čím více a reflektuji ty prozatím mírné důsledky tohoto úniku, tím více jsem přesvědčen, že to byla hra mocné zpravodajské agentury. Zprvu jsem předpokládal, že americké zpravodajství, ale pan Gaddy přeložil přesvědčivou teorii. Kdyby to byla práce CIA, tak by to byla nesmírně ledabyle zakrytá a nápadná sekerničina. Na druhou stranu, kdyby to byla práce Putina za účelem vydírání, tak by to byl jeden z najmazanějších šachových tahů, jaký jsem kdy na globální scéně viděl zahrát.

Hlavní věc, jejíž obtížnou uvěřitelnost jsem chtěl tím článkem vypíchnout, byla skutečnost, že jsem nevěřil, že by Panama Papers byl altruistickým činem hrdinného vynašečství, nýbrž že to byla zpravodajská operace. Uchýlil jsem se k tvrzení, že je možné, že by to mohla být ruská práce, pouze proto, že kdyby to byla opravdu operace CIA (jak jsem měl původně podezření), tak bychom se museli smířit s tím, že ta agentura už koná s ohromujícím fušerstvím a jako šaškové. Nicméně podle notorického vynašeče ze švýcarských bank Bradley Birkenfelda to byla práce CIA.