Nigérie se po této dohodě stává clearingovým střediskem pro transakce denominované v yuanech pro celou Afriku. Prezident Muhammad Buhari a guvernér Nigerijské centrální banky pan Godwin Emefiele přistoupili v úterý v Pekingu v Číně blíže k plnění svého slibu posílit domácí měnu nairu proti americkému dolaru podepsáním průlomové měnové dohody s Industrial and Commercial Bank of China Ltd.  Dohoda umožní nigerijským obchodníkům a podnikům, které dováží převážně z Číny, vyrovnávat své transakce v čínské měně renminbi (yuan) místo dolarů.


THEWILL dále zjistil, že nová dohoda umožní obchodníkům mezi Nigérií a Čínou, na které připadá přes 70 procent dovozů do Nigérie, provádět vyrovnání v yuanech.

Až dosud se přes 90 procent mezinárodních obchodů mezi Nigérií a světem vypořádávalo v dolarech a tento proces vyvíjel značný tlak na nairu. Nigérie dováží téměř vše, co potřebuje, ze Západu, ze Středního východu a z Asie.

CNB předpokládá, že diverzifikuje ohromný objem nigerijských zahraničních rezerv z dolarů do yuanů, aby tuto dohodu završila.

„Znamená to, že renminbi (Yuan) může mezi různými bankami v Nigérii volně přetékat a remnimbi byly v Nigérii zahrnuty do rezerv zahraničních měn,“ řekl generální ředitel oddělení afrických záležitostí na čínském ministerstvu zahraničí reportérům v Pekingu pár minut po podepsání dohody guvernéry národních rezervních bank v přítomnosti prezidenta Buhariho a prezidenta Xi Jingping, který Buhariho a vrcholné nigerijské činitele hostí na státní návštěvě v Číně.