Americký prezident Barack Obama má za to, že nejhorším omylem, kterého se dopustil za dobu, co je prezidentem USA, byla invaze do Libye. Prohlásil to v pořadu televizní stanice Fox News. Moderátor položil americkému prezidentovi několik otázek, na které musel Obama pohotově odpovědět. Jedna z nich zněla následovně: Váš nejhorší omyl?" „Možná krach v přípravě plánu den po intervenci do Libye, což (invaze) mi tehdy připadalo jako správné rozhodnutí", odpověděl Obama.


Přitom za hlavní úspěch svého prezidentského období Obama pokládá záchranu ekonomiky před velkou depresí.

V prosinci roku 2015 prohlásil ministr zahraničí USA John Kerry s odvoláním na mínění prezidenta, že Washington udělal v Libyi chybu. Masové nepokoje začaly v této zemi v únoru roku 2011, za nimi následovala válka, která vyústila v zavraždění vůdce této země Muammara Kaddáfího. A stát se tak rozpadl na dva proti sobě stojící tábory. V současné době pokračují v Libyi ozbrojené střety mezi proislamistickými silami s centrem v Tripolisu a vládou, kterou světové společenství uznává jako legitimní.

 

Zacharovová připomněla USA, čím hrozí porušení mezinárodního práva

Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová komentovala prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy o tom, že intervence do Libye je jeho největším omylem.

„Totéž bylo s Irákem. Totéž bude s Afghánistánem. A teď pozorujeme podobné schéma v Sýrii. Jak dlouho to ještě bude trvat? Nejdřív USA poruší mezinárodní právní normy a své akce se snaží předkládat v plném lesku prostřednictvím různých informačních kampaní. Avšak po několika letech, když se tento lesk postupně vytrácí, když už přestává oslňovat, a všichni najednou zjišťují, jak se pod nohama mezinárodního společenství hromadí trosky dalšího státu, označí to Washington za omyl a nějaký další stát za agresora", napsala Zacharovová na své facebookové stránce.

Mluvčí MZV podotkla, že omyl ve skutečnosti vůbec není v „chybějícím akčním plánu", jak se vyjádřil Obama.

„Jde o to, že chybí zákonnost těchto akcí. Mezinárodní právo, to přece není nic abstraktního, je to jev aplikovaný, vychází z analýzy světových dějin, z vítězství a omylů lidstva, je to výsledek mezinárodního konsensu. A právě v důsledku jeho porušení dochází k omylům", zdůraznila Zacharovová.