Jak ironické. Přes víkend jen hodiny před tím, než byly zveřejněny Panama Papers, jsme napsali článek „Podívejte se do islandského vězení Kviabyggja: Na jediné místo, kde zločinní bankéři pociťují důsledky.“ A pak o několik minut později ICIJ vyzradila Panama Papers, které měly jasný cíl: „odhalit kruhy kamarádíčků blízkých Putinovi“ a samozřejmě odhalit špinavou prádelnu islandského ministerského předsedy, který rezignoval jen dva dny poté, kdy byly světu odhaleny jeho temné daňové machinace v offshorech.


Objevila se i „konspirační“ spekulace, zda ten otevřený útok na bývalého premiéra Sigmundura Davida Gunnlaugssona nebyl právě kvůli islandské razii na zločinné bankéře této země. Připomínáme, že Island je jedinou zemí, která poslala bankéře shledané vinnými za zločiny vzniklé při finanční krizi do vězení.

Ukázalo se, že na řečených spekulacích by mohlo být něco pravdy, protože před chvílí, Iceland Monitor ohlásil, že tři bankéři ze zrušené islandské banky Kaupthing mají být dnes propuštěni z vězení – poté, co si odseděli jen jeden rok ze svého 5-letého rozsudku.

Magnús Guðmundsson, Ólafur Ólafsson a Sigurður Einarsson byli jedněmi ze čtyř mužů uvězněných v roce 2015 v takzvaném „případě Al-Thani“ na základě obvinění z porušení důvěrnosti a z manipulace trhu.

Sigurður Einarsson bývalý předseda Kaupþing dostal rozsudek čtyř let, zatímco bývalý CEO Kaupthing Luxembourg Magnús Guðmundsson a Ólafur Ólafsson, který byl v té době druhým největším akcionářem této banky, dostali oba rozsudek na čtyři a půl roku.

Dnes budou přemístěni do dočasného ubytování, kde je opatří kotníkovými visačkami a budou propuštěni pod elektronický dohled.

Hreiðar Már Sig­urðsson , Sig­urður Ein­ars­son a Magnús Guðmunds­son.

* * *

Případ uzavřen, ale otázky zůstávají: jsou Panama Papers jen výstrahou všem ve vládách, kdo se odváží uvrhnout bankéře do žaláře, aby si ověřili, že jejich vlastní finanční dokumenty jsou sněhobílé čisté, protože jinak?

Zdroj: zerohedge.com