V současné době tým mezinárodních právníků ve spojení s ruskou vládou pracuje v archivu amerického Kongresu ve snaze najít způsob, jak napadnout prodej Aljašky Spojeným státům, píše gazeta.ru. Podle odborníků, kvůli porušení legislativních postupů při prodeji pohledávky lze u amerického soudu dosáhnout pozitivního výsledku. Spojené státy mají vážné obavy z možné ztráty Aljašku, uvedly ruské noviny Gazeta.ru.


Mezinárodní advokátní kancelář Garett, Paterson a Shugaev, kterou vlastní potomek ruských emigrantů v USA Konstantin Šugajev, horečně hledá podklady pro podání žaloby o nezákonnosti prodeje Aljašky. Portálu Gazeta.ru to řekl informovaný zdroj v amerických právních kruzích. „Žádali hodně archiválií. Říkali, že se připravuje výstava k výročí této události, ale tady nejsou žádní hlupáci," řekl zdroj.

Shugaev odmítl mluvit s Gazetou.ru" o situaci kolem hledání dokumentů o Aljašce, ale zdroj jeho doprovodu řekl, že Shugaev „působí nejen z právních a vlasteneckých důvodů". Je známo, že Shugaev, jehož dědeček byl bílý důstojník, vždycky myslel na Aljašku jako o „ruské půdě, která bude vrácena Rusku po pádu komunismu". Je známo, že za tyto výroky Shugaeva přišel o několik vlivných amerických klientů. Ve Spojených státech je považován za velmi úspěšného právníka a vedl několik významných případů na ochranu vlastnictví velkých ruských podnikatelů.

Podle Bruce Dobbse, profesora historických studií na University of North Carolina, se právníci Garett, Paterson a Shugaev snaží najít nesrovnalosti v dokumentech týkajících se prodeje Aljašky, aby se transakce vyhlásila neplatnou.

Profesor naznačuje, že právníci se mohou pokusit napadnout prodej Aljašky tím, že podepsaná dohoda byla předložena k ratifikaci americké Sněmovně reprezentantů na zasedání, které skončilo v ten den. „Pro ratifikaci Senátem sezvali mimořádné zasedání, které dnes vypadá jako porušení zákona, neboť smlouva musí být schválena oběma komorami Kongresu," říká profesor.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov řekl, že mu není nic známo o vyšetřování Shugaeva, nicméně, jak zjistila Gazeta.ru, hledání dokumentů a poplatky za právní zastoupení prováděl Kremlu blízký fond „XXI století a svět". „Poté, co po Krymu v Kremlu existuje určitá euforie, oni vážně věří, že se mohou vrátit na Aljašku," řekl politický poradce Valentin Marin. Podle jeho názoru „návrat na Aljašku bude darem pro Putina".

Příští rok si připomínáme 250. výročí uzavření slavné transakce mezi carským Ruskem a USA o prodeji Aljašky. Tehdejší ruská vláda pod carem Alexandrem II věřila, že jde o potenciálně zranitelnou oblast z hlediska bezpečnosti. Její ochrana by podle ruských státníků, převažovala nad možným ziskem z jejího využití.

V březnu 1867 americký prezident Johnson schválil koupi Aljašky od carského Ruska za 7.200.000 dolarů.

Tyto peníze se vyplatily: Aljaška je jeden z vedoucích států produkujících ropu v USA, stát produkuje asi 542.000 barelů denně. Strategická poloha Aljašky umožňuje plnou kontrolu nad Beringovou úžinou, přes kterou vede trasa z východní Asie do Evropy. Na Aljašce jsou také obrovské zásoby zinku, mědi, stříbra a uhlí.

Většinu populace státu tvoří bílí Američané, vyznávající pravoslaví. Mnozí z nich se netají sympatiemi k Rusku.