Italská strana euroskeptiků Hnutí pěti hvězd se na vlně úspěchu ve volbách rozhodla, že bude trvat na uspořádání referenda o vystoupení Itálie z eurozóny, píše The Daily Mail. „Chceme se poradit s lidem v otázce eura. V nynějších podmínkách euro nefunguje. Můžeme navrhnout alternativní měny, anebo euro 2", prohlásil člen strany a místopředseda Sněmovny poslanců Luigi di Maio.


Každé podobné referendum může být jen barometrem veřejného mínění, protože italské zákony nedovolují pořádání referenda o vystoupení z mezinárodních smluv. Vítězství odpůrců eura by se ale stala závažným signálem pro italské úřady, zejména v kontextu možného vystoupení Británie z EU, píše The Daily Mail.

Strana Hnutí pěti hvězd (M5S), kterou vede populista a komik Beppe Grillo, přišla dříve s myšlenkou zavedení v EU dvou měn: jedné pro bohatý sever, a druhé pro chudý jih. Předák této strany také nejednou vyslovil návrh uspořádat hlasování o otázce vystoupení Itálie z EU, praví se v článku.

V neděli se konalo v Itálii druhé kolo administrativních voleb, v nichž vystoupila Grillova strana překvapivě úspěšně: ministerský předseda země demokrat Matteo Renzi uznal „očividné a nesporné vítězství M5S, které bylo podle jeho slov diktováno nikoli protestem, ale nezbytností změn.