Pentagon a Správa pro boj s drogami USA utratily za sedm let 86 milionů dolarů na vytvoření a modernizaci vojenského letadla-rozvědčíka ATR 42-500, ale ono ani jednou nevzlétlo a nejspíš nikdy nevzletí, píše The Washington Post. „Modifikace ART 42-500 měla být ukončena do prosince 2012. Ale projekt má různé chyby, které přijdou agentury na 86 milionů dolarů, což čtyřikrát převyšuje částku, nacházející se v původním ropočtu", píše vydání s odkazem na referát hlavního inspektora Ministerstva spravedlnosti USA.


WP píše, že modernizace letadla se prováděla pro afgánské mise USA. Jedním z hlavních náplní práce ATR 42-500 mělo být zabránění pašování drog z Afganistánu. Ovšem, jak vyplývá z referátu ministerstva spravedlnosti, letadlo je dosud nefunkční a stojí v jednom hangárů státu Delaware.

Během prověrky americkým ministerstvem spravedlnosti bylo zjištěno, že Správa pro boj s drogami uskutečnila proceduru nákupu letadla bez dodržování procedur, stanovených federálními zákony USA. Jak píše vydání, na nákup stroje k jeho následné modernizaci se plánovalo 8,6 milionů dolarů, zatímco reálná částka výdajů převýšila tento ukazatel o 3 miliony dolarů.

Kromě toho, za sedm let Pentagon a Správa utratily desítky milionů dolarů za modernizaci letadla a také za stavbu příslušných hangárů na kábulském letišti.

Přitom, podle údajů The Washington Post, původní rozpočet na projekt tvořil 22 milionů dolarů.