Oznámené ruské stažení vyvolalo očekávání, že ledoborec Ruského námořnictva a jedno z hlavních zásobovacích plavidel této mise se vrátí domů do přístavu v Severním ledovém oceánu. Ale Yauza jako součást „Syrského expresu“, což je přezdívka daná lodím, které udržují zásobování ruských sil, vyrazila z ruského černomořského přístavu Novorossijsk do Tartu. Reuters ohlásila, že Rusko přes vyhlášené stahování od 14. března dodává do Sýrie více vojenské techniky, než jí stahuje.


Podle této zprávy vyvolalo ruské oznámení o stahování očekávání, že ruský námořní ledoborec a jedna z hlavních zásobovacích lodí této mise se vrátí domů do přístavu v Severním ledovém oceáně. Ale Yauza součást „Syrského expresu“, což je přezdívka pro lodi, které udržují zásobování ruských sil, vyrazila z ruského černomořského přístavu Novorossijsk do Tartu. Ať veze cokoliv, je to těžké; sedla si do vody tak hluboko, že její čára ponoru je sotva viditelná. Do Sýrie během dvou dnů po Putinově oznámení dorazilo pět nákladních lodí včetně ropného tankeru.

Zpráva rovněž uvedla, že pohyby těchto a dalších ruských lodí během dvou týdnů od Putinova oznámení o stahování naznačují, že Moskva vyslala so Sýrie více techniky a zásob, než za stejné období stáhla.

Moskva neodhalila velikost svých sil v Sýrii, ani neposkytla podrobnosti o svém částečném stažení.

Podle této zprávy je pravděpodobné, že Rusko nejspíš posílilo své námořní síly ve Středomoří a vypadá to teď, že má u syrského pobřeží více válečných lodí, než v době Putinova vyhlášení.

Rusko vyslalo od začátku stahování ze Sýrie do Středomoří dvě vyloďovací pravidla Car Kunikov a Saratov, kterých se typicky používá k převozu vojáků a obrněné techniky, a plavidlo pro podpůrné zásobování Yauza.

Zdroj: southfront.org