Turečtí činitelé říkají, že z evropských letišť odlétají teroristé se zavazadly naloženými zbraněmi a municí s cestovními pasy registrovanými na seznamu sledovaných Interpolem. Západní zpravodajský kanál Guardian hlásí, že zatímco jordánský král Abdullah obvinil Turecko z exportu teroristů do Evropy, tak turečtí činitelé obvinili evropské vlády z pokusů exportovat svůj problém s extremisty na Střední východ. Turečtí činitelé říkají, že teroristé opouští evropská letiště se zavazadly naloženými zbraněmi a municí, když cestují na pasy zapsané na seznamech sledovaných Interpolem.


Tato zpráva rovněž uvádí, že evropské úřady teroristy poté, co k nim byli deportováni z Turecka, propouští.

„Máme podezření, že chtějí, aby sem ti lidé přicházeli, protože je nechtějí ve svých vlastních zemích,“ řekl nejmenovaný vysoký turecký bezpečnostní činitel. 

Mnoho analytiků říká, že Ankara zavírala oči nad přílivem zahraničních militantů, aby podvrátila syrského presidenta Bashara al-Assada. Rovněž poukazují na fakt, že většina z těch tisíců zahraničních militantů bojujících dnes v Sýrii tam vstoupila přes Turecko. Evropští činitelé opakovaně říkali, že Turecko by mělo dělat více k zabezpečení svých hranic.

Guardian rovněž hlásil, že jordánský král Abullah údajně na vrcholné schůzce s vysokými US politiky v lednu řekl, že největší evropská uprchlická krize není náhoda a náhodou není ani přítomnost teroristů mezi nimi.

„Skutečnost, že do Evropy přichází teroristé je součástí turecké politiky a Turecko za to pořád plácají přes prsty, ale stejně mu to prochází,“ citují ho říkat uniklé záznamy z této schůzky ve zprávě od Guardian a v dalších mediálních kanálech.

Podle Guardian tento turecký činitel řekl, že EU nedodržela zabezpečení své vlastní hranice a zůstává i jen u slibů, že se bude podílet na zpravodajství a spolupracovat na boji s teroristickou hrozbou ISIS.

„Evropa přesně věděla, co se děje, oni ale začali s obviňovacími hrátkami a s tvrzením, že celý ten problém je jen na turecko-syrské hranici,“ řekl proti-teroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove.

Ve středu řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že příliv ropy pašované teroristy ISIS přes syrsko-tureckou hranici pokračuje i přes útoky na infrastruktury této teroristické skupiny a přes zákaz tohoto ilegálního obchodu Radou bezpečnosti OSN.

ISIS se však financuje přes podloudnictví s drogami a z pašování ropy a starožitností a z výkupného z únosů. Existují i náznaky, že boháči z regionu Perského zálivu pro tuto teroristickou skupinu sbírají ty nejdůležitější zdroje. Ruská státní televize RT uvedla, že získala „závažné dokumenty“ odhalující turecký ilegální obchod s ropou a jeho zjevné vazby na ISIS.

Zdroj: southfront.org