Některé středovýchodní země se po úspěšném vedení protiteroristických misí v Sýrii zajímají o nákupy Ruskem vyráběných stíhacích bombardérů Suchoj S-34. V úterý řekl náměstek ředitele ruského státního zbrojního vývozce Rosoborněxport Sergej Goreslavky, že zahraniční zákazníci, zvláště z některých středovýchodních zemí, po úspěšném vedení protiteroristických misí v Sýrii ruskými úkolovými silami projevují zvýšený zájem o v Rusku vyráběné stíhací bombardéry Suchoj Su-34.


„Není pochyb, že zájem vzrostl a rád bych řekl, že každý týden jsou tucty delegací Rosoborněxport na zahraničních cestách a probíhají velice intenzivní vyjednávání se zeměmi od Středního východu, přes Latinskou Ameriku až po Asii i jinde,“ řekl Goreslavky na zbrojní výstavě Defexpo India 2016.

„Po výsledcích té operace v Sýrii zájem o bombardéry Su-34 vzrostl. Několik zemí projevuje o tyto stroje enormní zájem. Ty jsou ze Středního východu, ale nebudu je jmenovat,“ řekl Goreslavsky.

Avšak 30. září  2015 zahájilo Rusko na žádost syrského presidenta Bashar Assada svou operaci v Sýrii k boji s teroristy Islamistického státu a dalších teroristických skupin v této zemi.

Syrské operace se účastní ruské Aero-kosmické obranné síly, Námořnictvo a ruské speciální síly. A to včetně bombardérů Su-34 a tryskových bitevníků Su-35. Rusko vyslalo na syrské letiště Khmeimim něco z nejpokročilejší vojenské techniky.

Rusko od března 2016 stáhlo ze Sýrie základní kontingent svých sil, ale jeho letectvo pokračuje ve vedení náletů proti teroristům ISIS a Jabath al-Nusra. 

Zdroj: southfront.org